Vad gäller för smällare och fyrverkerier vid nyår?

Publiceringsdatum : 2019-12-13

Fyrverkerier får i Lerums kommun användas nyårsnatten klockan 18-02. Inget annat. Är det dessutom i tätbebyggt område kan det krävas polistillstånd. Smällare är förbjudna i hela Sverige.

Lerums kommun får årligen och med växande engagemang och upprördhet frågor om smällare och fyrverkerier kring nyår. Det är många djur som blir stressade och det finns även miljöaspekter kring hanteringen av traditionen med fyrverkeri.

Centrumföreningens årliga nyårsfyrverkeri vid Aspen strand är inställt i år. Det har föreningen bestämt. Se frågor & svar längre ned på sidan.

kinesisk nyårsballongDet är tillåtet att släppa svävande lyktor med öppen låga om de inte är rejält stora (högre än 100 cm) och i rimlig mängd (max 50). I Öxeryd bör särskild återhållsamhet gälla då det ligger inom 10 kilometer fågelvägen från Landvetter flygplats.

Det kan krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område. Ansök till Polismyndigheten i god tid och fyll i ansökan utförligt, för att få tillståndet så snabbt som möjligt.

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Den som avfyrar fyrverkeri eller pyrotekniska varor ansvarar för att inte någon person eller egendom skadas.

På grund av skaderisken så får raketer på pinne bara säljas till personer med särskilt tillstånd från 1 juni 2019. Enligt Polisen får inte heller fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.

För den som säljer och förvarar fyrverkerier krävs handelstillstånd. Det ansöker du om hos kommunen.

Frågor och svar om uteblivet nyårsfyrverkeri

Varför tar Centrumföreningen det här beslutet nu?

Lerums kommun är en av tre parter i Centrumföreningen. De övriga är fastighetsägarna och näringsidkarna. Det här är inget Lerums kommun är ensamma om – fler och fler av landets kommuner har kommit till samma insikt. Även många av de större butikskedjorna har slutat att sälja fyrverkerier.

Vilka skäl finns det för att sluta med nyårsfyrverkeriet?

Flera djur, tama och vilda, blir rädda och kan ta skada av kraftiga knallar. Fyrverkerierna kan ge upphov till utsläpp av tungmetaller som används för att färgsätta fyrverkeriet. Dessutom skräpar fyrverkerianvändning ned.

I Norge är fyrverkerier förbjudna sedan flera år och runt om i världen är fyrverkerier tillfälligt förbjudna i större städer vid nyårsfirande – främst av miljöskäl. Till och med i Kina och Indien, fyrverkeriernas vagga och där absoluta merparten av fyrverkeripjäser tillverkas.

Säkerheten?

Även om säkerheten varit mycket hög vid Centrumföreningens årliga fyrverkeri så finns betydande risker med fyrverkerihantering på andra håll. Vi vill inte uppmuntra till eller legitimera ökad fyrverkerianvändning. Ett par hundra personer skadas årligen i Sverige och lika många bränder är en följd av fyrverkerianvändning kring nyår – inte sällan i samband med högt alkoholintag.

Under flera år har Sverige gradvis begränsat och satt upp förbud för pjäserna. 2002 förbjöds smällare och 2014 förbjöds tyngre raketpjäser. På grund av skaderisken så får raketer på pinne bara säljas till personer med särskilt tillstånd från 1 juni 2019. De nya reglerna är ytterligare en åtgärd för att strama upp regelverket för att försöka sänka olycksstatistiken.

Mår djuren verkligen så dåligt?

Nyårsafton, och dagarna före och efter, är en mardrömstid för många hundar. Vid fyrverkeriljud drabbas många hundar av en flyktinstinkt som kan leda till panik om de är instängda. Även katter reagerar kraftigt på höga ljud. Katter visar inte lika tydliga signaler utan springer mer undan och gömmer sig. Även däggdjur i det vilda som rävar, harar och rådjur kan få panik.

Varför inte lasershow i år?

Till detta år blir det ingen lasershow. Det har helt enkelt inte funnits tid eller pengar. Vi får se nästa år vad vi hittar på. En lasershow kostar cirka 250 000 kronor. En ljusshow är billigare. Det årliga fyrverkeriet har kostat 60 000 kronor.

Klicka här för Polismyndighetens information.

Klicka här för Lerums kommuns information.

Klicka här för Transportstyrelsens information.