Var försiktig vid eldning och grillning

Publiceringsdatum : 2019-06-28

Vi har haft ett härligt sommarväder ett tag och det är mycket torrt i markerna. Värmen ser ut att hålla i sig några dagar och brandrisken är mycket stor. Räddningstjänsten avråder därför starkt från att göra upp eld i skog och mark. Om du ändå eldar eller grillar, var mycket försiktig. Räddningstjänsten har dock ännu inte utfärdat eldningsförbud.

- Vid grillning i uppställda grillar i trädgårdar eller på de fasta grillplatser som finns vid exempelvis bostadshus och badplatser, vill vi uppmana till stor försiktighet. Undvik gärna engångsgrillar helt. Se till att du har möjlighet att kunna släcka elden ordentligt. Det kan ta upp till 24 timmar innan grillkolet är tillräckligt svalt för att inte kunna orsaka en brand. säger Kristina Lindfeldt, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Tänk på att:

  • Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt.
  • Ha alltid uppsikt över elden.
  • Undvik att elda när det blåser.

Efter avslutad grillning, ta hand om grillen och kolen på ett säkert sätt. Tänk på att inte ställa en varm grill nära en husfasad och släng aldrig kol ihop med brännbart material. 

Håll koll på brandrisken

På www.rsgbg.se eller på telefonsvararen 031-335 29 80 får du information om det råder eldningsförbud på grund av brandrisk i Räddningstjänsten Storgöteborgs område. På www.dinsakerhet.se finns mer information.

Ladda gärna ner appen Brandrisk ute eller följ brandriskprognosen på Smhis webbplats.