Världsledande danskompani har Sverigepremiär i Lerum

Publiceringsdatum : 2020-03-10

Londonbaserade koreografen Akram Khans föreställning Chotto Xenos har Sverigepremiär på Step 2020 – på Dergårdsteatern i Lerum.

Hur börjar ett krig? Och hur slutar det? Det beror i slutändan på vem som berättar historien om det.  Dansföreställningen, som riktar sig såväl till barn och unga som vuxna, arrangeras av Step Dansfestival och Lerums kommun - Kultur och Bibliotek i samarbete med Musik i Lerum och Studieförbundet Vuxenskolan.

”Vi är otroligt stolta över att få besök av detta världsledande danskompani här i Lerum. Det här är dansstjärnor av största klass!” menar kultursamordnarna Lena Torquato Lidén och Elin Tollbom.

Chotto Xenos är en stark, poetisk och visuell dansföreställning om kolonialsoldaters liv och öden under Första världskriget. Föreställningens kuliss består av rörliga projektioner där dansaren interagerar med de tredimensionella bilderna.

Den 18 och 19 mars spelas föreställningen Chotto Xenos på Dergårdsteatern i Lerum. Den prisbelönte koreografen Akram Khan har turnerat över hela världen med sina verk. Tillsammans med regissören Sue Buckmaster från Londonbaserade Theatre-Rites har han nu omarbetat verket XENOS till nya föreställningen Chotto Xenos för att möta den unga publiken. Lerum blir en av de första spelplatserna efter premiären och här kommer kompaniet spela skolföreställningar och även en offentlig föreställning på kvällen den 19 mars.

Akram Khan Company skapar eftertänksamma, provocerande och ambitiösa dansproduktioner där de tar mänskliga teman till nya och oväntade platser – ofta i samarbete med andra kulturella- och konstnärliga uttryck. Dansspråket har sina rötter i klassisk indisk dans, samtida dans och historieberättande. Kompaniets arbete utvecklas ständigt med nya och djärva idéer, något som har lett till både internationella hyllningar såväl som konstnärliga och kommersiella succéer.

Missa inte detta unika tillfälle att uppleva ett helt nytt verk av en av världens mest framstående och erkända koreografer.

Step Dansfestival

I mars 2020 öppnar Step – en ny internationell dansfestival för barn och unga i Västra Götaland. Grunden för festivalen är mötet mellan publiken och danskonsten, där alla barn och unga – oavsett förutsättningar, bakgrund, var du bor eller tidigare erfarenheter av dans – ska få möjlighet att uppleva dans i världsklass. Step innebär dansföreställningar i både det stora och det lilla formatet. Med olika uttryck, olika stilar och från olika kulturer. Föreställningarna ska turnera i regionen och presenteras på scener i Göteborg. Festivalen blir även en samlingsplats för branschen med både samtal och workshops för både barn och vuxna.

Step vill skapa en gemensam plats där vi tillsammans kan uppleva något som förflyttar oss från vardagen och in i någonting helt annat. Där allas lika värde är en förutsättning för att skapa glädje och gemenskap i mötet med dansen. Där festivalen blir en möjlighet att upptäcka någonting helt nytt, något som du kanske aldrig hade kunnat drömma om. Kort sagt, en festival för alla barn och vuxna med barnasinnet i behåll.

Om föreställningen

• Konstnärlig ledning och originalkoreografi för XENOS: Akram Khan
  • Regi och bearbetning Chotto Xenos: Sue Buckmaster (Theatre-Rites)
  • Scenografi: Ingrid Hu
  • Grupp: Akram Khan Company
  • Land: Storbritannien
  • Ålder: från 7 år
  • Längd: 50 min
  • Biljetter köpes på ticketmaster.se.

Lena Torquato Lidén
Kultursamordnare, Lerums kommun