Växtrum i final i Dagens samhälles tävling Årets samhällsbyggare

Publiceringsdatum : 2018-04-26

Växtrum i Lerum är en av tre kandidater som tävlar om titeln Årets samhällsbyggare när Dagens Samhälles för fjärde gången delar ut priset.

En jury har valt ut de tre finalisterna bland ett tjugotal nominerade som arbetar nyskapande och framtidsorienterat kring social och miljömässig hållbarhet eller bostäder, energi och infrastruktur.

- Det är underbart att det vi gör i Lerum ger eko. Mixen av det gröna och det sociala hållbarhetsperspektivet är i fokus och inspirerar och sprider kunskap, både internt och externt. Vi skapar samhällsutveckling tillsammans med engagerade invånare, företag och Sveriges trädgårdselit. På det sättet är Växtrum ett unikt evenemang, säger projektledare Mattias Christenson.

Juryns motivering till finalplatsen: Lerums kommun, för Växtrum, där trädgårdsexperter och invånare tillsammans skapar nya mötesplatser – Outnyttjade gräsmattor förvandlas till inspirerande trädgårdar. Med invånarnas hjälp och ekonomiskt stöd från lokala företag förverkligar Lerum sin vision att år 2025 vara Sveriges ledande miljökommun.

Vinnaren tillkännages på Stora samhällsgalan den 16 maj på Cirkus i Stockholm. I juryn som utser vinnarna sitter Åsa Romson, tidigare klimat- och miljöminister, vice stadsminister och språkrör (MP), Håkan Sörman, tidigare VD för SKL, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, Roland Åkesson, tidigare kommunstyrelseordförande (C) i Mönsterås i 30 år, samt Dagens Samhälles vd och chefredaktör Olov Carlsson. De andra kandidaterna i kategorin Årets samhällsbyggare är Tekniska museet och Skara energi AB/Vallebygdens energi.

Du kan läsa mer om tävlingen på Dagens samhälles webb, se länken nedan under Mer information.