Växtrum samarbetar med blivande trädgårdsmästare

Publiceringsdatum : 2019-04-15

I ett unikt och nytt projekt samverkar blivande trädgårdsmästare med Växtrum. De som läser till arbetsledare inom den gröna näringen får värdefull praktik och Växtrum får ovärderligt tillskott till skötseln av trädgårdarna.

22 blivande arbetsledare och trädgårdsmästare har delar av sin skötselkurs förlagd till Växtrum och Lerum, två veckor i april.

- En stor del av utbildningen är lärande i arbete, så kallad LIA. Vi uppskattade verkligen att Växtrum och Lerums kommun tog kontakt med oss. Växtrum är spännande som projekt, vi uppskattar de avstämningar och mottagande vi får och att Växtrum jobbar så seriöst och professionellt, säger Åse Jölle, huvudlärare på Hermods YH-utbildning för trädgårdsmästare med inriktning arbetsledning. En utbildning med bas på Råda säteri i Mölnlycke.

Måndagen 15 april var första dagen för hela klassens LIA i Växtrum. Under två veckor, före och efter påskhelgen, arbetar elever på de åtta befintliga trädgårdarna och de kommande två nya under 2019. Dessutom har två av de blivande trädgårdsmästarna fått möjlighet till LIA under sju veckor i sommar i Växtrum, från mitten av maj till slutet av juni.

Tre kvinnor från Hermods Trädgårdsutbildning.- Det här blir verkligen trädgårdsskötsel på riktigt. Jag gillar Växtrums och Lerums kommuns ambition att göra det lilla extra för allas gröna utemiljö, säger Lena Ragneskog, som nu tänker sadla om till trädgårdsmästare efter att ha jobbat i 25 år som lärare.

Hennes kollega i sommar är Lisa Johansson.

- Jag har varit butikschef i Östra Nordstan i många år. Nu vill jag göra något helt annat. Ut i, och lära mig av, naturen och arbeta med kroppen. Jag har hört om Växtrum tidigare så det här ska bli extra kul att själv få vara med.

Växtrum – som ett hållbart evenemang – har nu byggt upp ett värde som fler vill ta del av – inte bara invånare och besökare.

- Våra trädgårdar står fysiskt kvar – år efter år. Att kunna erbjuda snart tio små trädgårdar designade av Sveriges främsta trädgårdsmästare är så klart lockande för blivande trädgårdsmästare att jobba med, säger Mattias Christenson, projektledare för Växtrum.

Lena och Lisa är inte unika med sin bakgrund. De flesta eleverna har erfarenhet från studier och arbetslivet och har valt att fortsätta eller helt byta inriktning i livet.

- Det gör de rätt i. Arbetsmarknaden ser oerhört bra ut. Branschen räknar med 2500 nya arbetstillfällen årligen framöver. Kyrkor, kommuner, fastighetsbolag och anläggningsföretag fullkomligt skriker efter folk och besöker våra deltagare redan innan de är klara. Av de två årskullar som senast har examinerats har alla fått arbete inom den gröna näringen, med få undantag bekräftar Åse Jölle.

Anders Stålhand och Cecilia Liljedahl är 2019 års Växtrumsdesigners och skapar var sin plats på gräsmattan vid rondellen vid Häradsbron och vid Aludden. I slutet av maj står de två nya Växtrumsplatserna klara.