Lerums kommun och du kan vara med när europas invånare påverkar framtidens rymdforskning

Publiceringsdatum : 2016-09-01

Varför ska vi utforska rymden? Hur används rymdforskning för att lära oss mer om till exempel klimatförändringar? Hur kommer den framtida rymdforskningen kunna påverka våra liv? Medarbetare från Lerums kommun finns på plats när drygt 2000 européer tar pulsen på framtidens rymdforskning i en unik debatt i 22 länder samtidigt.

- Att arbeta för ett mer hållbart samhälle handlar mycket om att jobba här och nu. Men också om att lyfta blicken, den här gången mot stjärnorna, och se framåt. Vad står vi inför? Vilken nytta kan vi ha av den rymdforskning som sker idag och i framtiden? Nu har vi möjlighet att lära oss mer, knyta nya kontakter och vara med och påverka, säger Mattias Christenson, marknadsansvarig Lerums kommun.

Den 10 september håller den europeiska rymdorganisationen ESA en gigantisk dialog i 22 länder samtidigt, med 100 invånare från varje land. En unik möjlighet för vanliga människor att påverka den europeiska rymdforskningen. Klimat, säkerhet, väder och mycket annat kommer att diskuteras och debatteras under dagen. Deltagarna får också information om ESA:s uppdrag och det arbete som pågår inom rymdforskningen idag. Inga sakkunskaper eller förkunskaper krävs.

- Det här är spännande på många sätt. Vi får ta del av de senaste rönen inom rymdområdet. Samtidigt får vi både delta och studera medborgardialog i stor skala, vi är både många som deltar och på många olika platser samtidigt. En unik möjlighet för oss att omvärldsbevaka och påverka för framtiden, säger Björn Ek Wahlqvist, utvecklings- och säkerhetschef på Lerums kommun.

Det här vill vi ha med dig på

Lerums kommun har lyckats få sex av platserna på medborgardebatten den 10 september på Universeum i Göteborg. De kommer vi fylla med en spännande kombination nyckelpersoner ur den egna organisation och kommunens invånare. Observera att inga förkunskaper krävs och att medverkan är kostnadsfri. För att snacka ihop oss samlas vi först torsdag den 8 september klockan 8.30 i kommunhuset för ett timslångt möte där vi stämmer av vad vi vill ha ut av dialogen. Vi deltar den 10 september 9 - 16.30 på Universeum. Avslutningsvis samlas vi till ett summerande möte någon vecka efter där vi ser vad vi fått ut av dagen. Vart det här leder kan vi inte veta. Antalet platser är begränsat, men är du intresserad av att delta ta kontakt med Mattias Christenson, så snart som möjligt. mattias.christenson@lerum.se eller 0302-52 15 52, 0725-34 15 52.