Kommunvapen

Lerums kommun har ett kommunvapen som antogs av kommunfullmäktige 1982. År 2007 antog kommunstyrelsen en ny logotyp för Lerum, och därmed kommer kommunvapnet inte att användas i någon större utsträckning.

Lerums kommuns vapensköldVapensköld

På vapnet finns ett oxhuvud och tre eklöv avbildade mot en bakgrund av guld och rött. Oxen och eklöven symboliserar tillsammans styrka och uthållighet. De tre förgyllda löven är också symbol för de tre kommunerna Lerum, Skallsjö och Stora Lundby som 1969 slogs samman för att bilda det som idag utgör Lerums kommun. Oxhuvudet har sin förebild i häradssigillet för Wättle härad, vars gränser stämmer väl med Lerums kommuns gränser, där just en oxe avbildas.

Häradssigillen har medeltida rötter och valet av en oxe som symbol sägs höra samman med den betydande roll boskapshandel spelade i området vid den här tiden.

Färgmässigt är vapnet komponerat enligt de regler som finns inom heraldiken och för den konstnärliga utformningen av vapnet svarar konstnären Sven Engvall.

1982 godkändes Lerums vapen av riksarkivets heraldiska sektion med följande beskrivning: I fält av guld ett framåtvänt oxhuvud med röd tunga och däröver en ginstam med tre ekblad av guld.

Observera att kommunvapnet inte får användas i kommersiella sammanhang utan att kommunen har gett sitt medgivande!

Vill du veta var namnet Lerum kommer ifrån?