En blogg om kommunen

Vill du veta vad som händer i kommunen? Följ bloggen och håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vår omvärld. Du kan få tips på saker som händer här och där och även på sånt som du själv kan delta i.

Demokratitorg med Lerums gymnasium - blogginlägg oktober 2016

Busskort till alla! Skönare stolar! Stjärnkockar! Ett politiskt surr präglade matsalen i Lerums gymnasium under tisdagens morgon. Ettorna från samhällsvetenskapsprogrammet gör sina röster hörda i samtal med kommunens förtroendevalda.

Det kallas Demokratitorg. Under några timmar träffar kommunpolitiker elever och pratar skola, arbetsmarknad, inflytande, integration och kultur. Politikerna lyssnar.

− Förhoppningen är att ungdomarna ska se att deras vardag är politik. Vi vill öka deras samhällsengagemang, så att de känner att steget till politiken är kortare nästa gång de vill ta kontakt, säger Rasmus Jonsson, projektledare på Pedagogiskt centrum vid Göteborgsregionens kommunalförbund, GR.

Pedagogiskt centrum har arrangerat över 100 demokratitorg sedan 2007. De har träffat tusentals ungdomar, men detta är första gången som fokus ligger på kommunpolitiken. Allt som sägs dokumenteras noga. Tidigare har man samarbetat med Västra Götalandsregionen och då har frågeställningarna bland annat handlat om kollektivtrafik.

− Ungdomarna vill ofta se snabba resultat. Genom Demokratitorget kan de också få förståelse för trögheten i den politiska processen, säger Lars Friberg, lärare i samhällskunskap.

Tanken är att eleverna under sitt första år på gymnasiet ska knyta kontakt med de lokala politikerna, andra året lyfts blicken till regionen och sista året är det dags för riksdagen.

Fler ska synas mer - blogginlägg oktober 2016

Nu pågår ett arbete med att fota modeller till kommunens hemsida. Fler av våra invånare ska synas i bild, men det är inte fler som i antal. Istället handlar det om att visa upp en bredd av invånare, något som Jenny Lopes, ansvarig för arbetet tycker kommunen kan bli bättre på.

Några snabba med Jenny Lopes

Varför har det här arbetet startat?

– Vi vill att hemsidan ska spegla hela Lerums befolkning, och inte som i dagsläget att bara vissa syns. Vi är bra på att spegla det som är enkelt att fånga, till exempel en äldre person inom omsorgen. Samtidigt råkar vi fota den personen i en passiv ställning. Vi missar helt enkelt att visa äldre personer som är aktiva och på liknande sätt missar vi andra saker.

Så det handlar helt enkelt om att visa upp det som finns, men inte syns idag?

– Ja, men vi nöjer oss inte där utan vill ta det ett steg längre och vända och vrida lite på normer i allmänhet, genom att utmana stereotypa uppfattningar som är kopplade till könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet, funktionsvariation och ålder.

Vi tror också det är viktigt att exempelvis visa en kvinna i slöja som har en chefsbefattning. Vem som syns i vilken miljö, vad den personen gör och vad gör den inte? Allt det bidrar till att forma vår syn på andra människor och då är det från kommunens sida väldigt viktigt att vår kommunikation inkluderar alla.

Kan det inte speglas skevt åt andra hållet istället?

– Delvis vill vi spegla någonting annat än det som syns. Om du aldrig har sett någon som liknar dig göra en speciell sak, är det troligt att du själv inte kommer på tanken att försöka. Därför är det viktigt att våra bilder visar det.

Riskerar ni inte att folk blir upprörda?

– Det kan såklart finnas människor som tycker att det är provocerande när vi vänder och vrider på normer, men responsen har nästan bara varit positiv vilket är jätteroligt.

Har ni sneglat på någon annan kommun inför arbetet?

– Ja, vi fått mycket inspiration från Gävle som kommit långt med inkluderande kommunikation.

Till sist, vilken effekt hoppas ni på?

– På kort sikt vill vi att alla invånare som är inne på kommunens hemsida ska känna sig välkomnade och inkluderade i text och bild, och på lång sikt vill vi att människor ska kunna utvecklas till det de vill för att de ser att det är möjligt. Där ser vi att kommunen har ett ansvar.

Text: Katarina Gustafsson, verksamhetsutvecklare