Tips för dig som lämnar e-förslag

Det första en läsare ser är din rubrik och beskrivning av förslaget. Rubriken och beskrivningen ska ge en tydlig information om vad du vill ska hända.

• Tänk på att bara ta upp en fråga per förslag.
  • Endast privatpersoner kan lämna förslag.
  • För att förhindra oseriösa förslag kan du inte vara anonym.
  • Du måste vara foilkbokförd i Lerums kommun för att kunna lämna eller rösta på förslag.
  • Föreningar, organisationer eller sammanslutningar av olika slag kan inte lämna förslag.

Du lämnar ditt förslag eller röstar på ett annat förslag via kommunens e-tjänstportal, där du loggar in med Bank-ID. Du kan också lämna ditt förslag på kommunens kundcenter KomIn vid Bagges torg i Lerum. Ta då med giltig legitimation.

När ditt e-förslag publiceras på hemsidan blir förslaget allmän handling och alla kan läsa det. Ditt namn kommer inte att visas i anslutning till förslaget på hemsidan. Vår hantering av personuppgifter omfattas av dataskyddsförordningen (GDPR). Det betyder att dina personuppgifter kommer att hanteras endast i samband med kommunens hantering av ditt e-förslag.

Klicka här för att läsa mer om GDPR.

Bidra till att göra Lerum bättre

Tänk på att vara konstruktiv, uttrycka dig lämpligt och ha en hänsynsfull ton. Förslag som vi betraktar som kränkande, oseriösa eller stötande kommer inte att publiceras.

Alla som är folkbokförda i Lerum kan lämna förslag, rösta på förslag och kommentera förslag. Är du under 16 år kan du behöva hjälp att legitimera dig med hjälp av vårdnadshavare eller kundcenter KomIn, i kommunhuset vid Bagges torg.

• Du behöver fylla i uppgifter om namn, födelseår och anknytning till Lerum. Dessa uppgifter kommer inte att synas utåt på hemsidan.
  • En röst per person och förslag gäller.
  • Du kan klicka på en förslagsrubrik för att läsa mer och/eller lämna en röst.

Om du inte har möjlighet att rösta via dator eller mobil är du välkommen att besöka vårt kundcenter KomIn så får du hjälp att lämna förslag eller rösta.

När du skickat in ditt förslag

När du har skickat in ditt förslag granskas det. Om förslaget behöver förtydligas eller inte kan godkännas kontaktar kommunen dig. Förslag som skickas in under sommaren kommer att ha längre handläggningstid på grund av semestrar.

Om ditt förslag bedöms vara en synpunkt eller felanmälan kommer du att få ett svar eller återkoppling inom någon eller några dagar från verksamheten som berörs. Det svar du får kommer då från någon av verksamheternas medarbetare eller chefer.

60 dagar - 60 röster

Om ditt förslag godkänns för publicering så ligger ditt förslag ligger ute för omröstning i 60 dagar. Om minst 60 privatpersoner har röstat på ditt förslag går det vidare som ett beslutsärende till kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen behandlar inom några månader

Kommunstyrelsen bör behandla förslaget inom några månader efter det att omröstningen har avslutats på e-förslagsidan.

Samtliga förslag, även de som inte har fått tillräckligt stort stöd för politisk behandling, kommer att vara synliga på hemsidan för e-förslag, men det kommer inte att gå att rösta på dem efter att tiden för omröstning har passerat