Frågor och svar om valet 2018

Här kan du få svar på de vanligaste frågorna om valet 2018. Den 9 september är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Alla som får rösta i valen och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten. För att ha rösträtt i något av valen måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Vem för rösta?

Den frågan besvaras på www.val.se

När får jag mitt röstkort?

Valmyndigheten skickar ut röstkort till alla röstberättigade under perioden 16-22 augusti.

sköylt röstmottagareVar kan jag förtidsrösta?

Du kan förtids rösta i vilken förtids röstningslokal som helst i hela landet. Information om var du kan rösta står på ditt röstkort, tiderna hittar du nedan.

Här kan du förtidsrösta i Lerums kommun:

Floda bibliotek:

22/8-6/9
måndag-tisdag, torsdag: 11-19, onsdag: 10-15.

Gråbo bibliotek:

22/8-7/9
måndag-tisdag, torsdag: 11-19, onsdag, fredag: 10-15,

Sjöviks bibliotek:

28/8-4/9
tisdag: 16-19

Tollereds bibliotek:

27/8-3/9
måndag: 16-19

Kundcenter KomIn:

22/8-8/9
måndag-fredag: 8-18, lördag: 11-15 söndag: 12-15
söndag: 8-20

När kan jag börja förtidsrösta?

Förtidsröstningen börjar den 22 augusti.

Kan jag få ett nytt röstkort om jag har tappat det jag fick på posten?

Ja, på vårt Kundcenter KomIn och våra bibliotek där du kan förtidsrösta, kan du få ett dubblettröstkort utskrivet. Du kan även beställa dubblettröstkort via Valmyndighetens Valupplysning på 020-825 825, rostkort@val.se

Jag ska förtidsrösta, vad behöver jag ta med mig?

Du måste ha med dig både id-handling och röstkort. (Röstkortet används för att skicka din röst till det valdistrikt som du hör till i din kommun).
Har du inte med dig någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den personen som intygar måste visa en id-handling eller vara känd av röstmottagaren.
Har du inte med dig ditt röstkort, kan ett dubblettröstkort skrivas ut på biblioteken och vårt Kundcenter KomIn.

rösträkningKan jag få hjälp med att rösta?

Ja, du kan få rösta med bud om du på grund av följande anledningar inte kan rösta:

• Sjukdom
  • Ålder
  • Funktionsnedsättning
  • Intagen på häktet eller kriminalvårdsanstalt
  • Den som bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren/brevbärare. Valmyndigheten förser lantbrevbärarna/brevbärarna genom PostNord med information och material.

Vem får vara mitt bud?

Personen som får vara bud måste vara minst 18 år gammal och kan vara följande:

• Din make, maka eller sambo
  • Din, makens, makans, eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon
  • De som yrkesmässigt eller på likande sätt ger väljaren vård, eller de som annars brukar hjälpa dig i personliga angelägenheter
  • Lantbrevbäraren/brevbärare, Anställda vid häktet eller kriminalvårdsanstalten
  • Ambulerande röstmottagare utsedda av kommunens valnämnd

Hur gör jag om jag röstar med bud?

Du behöver ett särskilt material som du kan få på kommunen, med information om hur ni ska gå till väga och du kan även beställa det från valmyndigheten.se.
Valsedlar kan du eller den som hjälper dig hämta på alla ställen där du kan rösta eller beställa direkt från partierna.
Förtidsröstningen med bud får börja 24 dagar före valdagen, det vill säga den 16 augusti.

Jag känner ingen som kan hjälpa mig att rösta, vad gör jag?

Du kan boka kommunens ambulerade röstmottagare som är utsedd av kommunens valnämnd. De kommer hem till dig eller på den plats du befinner dig för att ta emot din röst.
De ambulerande budet tar med sig material till röstningen.
Du kan boka tid för den ambulerande röstmottagaren att komma till dig, vardagar mellan klockan 8-16 på följande nummer, 0302-52 10 00 (minst två dag i förväg).

Var ska jag rösta på valdagen, den 9 september?

På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör. Där står även namn på vallokalen, adress och öppettider. Vallokaler den 9 september i Lerums kommun: Vallokalerna är öppet 8-20. www.lerum.se/val2018

Jag befinner mig utomlands under förtidsröstningen och på valdagen, hur gör jag?

Du kan antingen brevrösta eller rösta på en ambassad eller konsulat.

Om du är folkbokförd i utlandet:

Om du är folkbokförd i utlandet och är med i röstlängden skickar vi material för brevröstning under juli månad tillsammans med ett utlandsröstkort till din adress i Skatteverkets folkbokföringsregister.

Klicka här för information om hur du kan rösta från utlandet.