Lerum - Fairtrade City

I linje med Vision 2025 är Lerums kommun sedan 2009 Fairtrade City–diplomerad.

Var med och delta i Faitrade Fokus 2016!

Mellan 10 – 23 oktober pågår Fairtrades årliga kampanjveckor som samlar butiker och konsumenter, politiker och engagerade för att gemensamt sätta fokus på Fairtrade under två veckor. Målet är att fler ska upptäcka hur lätt det är att göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

I Lerum hoppas vi att så många aktörer som möjligt är med och deltar för att sätta fokus kring global handel, fattigdomsbekämpning och konsumentens möjlighet att göra skillnad genom medvetna val.

Fairtrade Challenge fikadag den 20 oktober 2016

Kommunen vill tillsammans med lokala aktörer lyfta fram utbudet av Fairtrade & ekologiska produkter och uppmuntra till hållbar konsumtion. Under Fairtrade Challange kampanjen den 20 oktober 2016 deltar därför kommunen och lokala butiker, caféer, restaurang, kyrkor och föreningar med olika aktiviteter.

Från den 26 augusti kan du börja anmäla ditt deltagande till Fairtrade fikadagen genom länken: http://fairtradechallenge.se/

Fikar ni Fairtrade på jobbet?

Om ni fikar Fairtrade på din arbetsplats kan du anmäla det på Fairtrades hemsida. Då kommer ni också med på deras lista över arbetsplatser som tar socialt ansvar i fikarummet. Ni får även ett diplom att sätta upp på arbetsplatsen för att informera om att ni fikar Fairtrade och gör skillnad! 

Anmäl er genom länken: http://fairtrade.se/foretag/fairtrade-pa-jobbet/ 

Vad innebär Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

När du som konsument väljer Fairtrademärkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, till exempel i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten och miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Lerum är en Fairtrade city

Lerums kommun är sedan 2009 en diplomerad Fairtrade city. Det innebär att vi engagerar oss för rättvis handel och etisk konsumtion. Det gör vi tillsammans med butiker, caféer, restauranger, företag, intresseorganisationer och kommuninvånare genom olika aktiviteter och projekt.

Är du intresserad av att vara med – hör av dig till oss.

Under det senaste året har vi bland annat anordnat en ambassadörsutbildning, en Fairtradefrukost med besök av en före detta odlare från Ghana och deltagit på kommunens Livsrumsdagar med information och tipsfrågetävling.

I våras fick vi bekräftelse på att vårt arbete har utvecklats väl och är på rätt väg genom att vi blev omdiplomerade för år 2016, se länk nedan under "Mer information" – där hittar du också länk till mer information om Fairtradecityarbetet.

Vilka produkter finns i Lerums kommun

Idag finns ett brett utbud av Fairtrademärkta eller motsvarande produkter i Lerums butiker och verksamheter. I juni 2014 gjorde kommunen en undersökning över hur utbudet av Fairtradeprodukter ser ut hos butiker, caféer, företag och föreningar i Lerum, Gråbo och Floda. En stor andel butiker och caféer besöktes och ett urval av de största företagen i kommunen kontaktades per telefon:

  • Av 33 besökta butiker och caféer i Lerum, Gråbo och Floda så har 23 stycken någon Fairtrade produkt. Totalt finns 29 olika produktsorter i dessa butiker och caféer, alltifrån de vanliga som kaffe, te, bananer och choklad till glass, socker, marmelad och bomullspads.
  • Av 30 kontaktade arbetsplatser/företag så har 18 stycken någon Fairtrade produkt. Det vanligaste är kaffe och te, men bananer, juice, olivolja och choklad finns också.
  • Av 30 kontaktade föreningar köper sex föreningar in Fairtrade, kaffe, te och bananer, till sina verksamheter.

Till kommunens verksamhet köps idag in kaffe, te, bananer och drickchoklad.

De försäljningsställen, arbetsplatser och föreningar i Lerum som har Fairtradeprodukter finns listade i ett dokument som du hittar under "Mer information" längst ner på sidan. Under "Mer information" hittar du också länk till produktsortimentet i Sverige.

Har din verksamhet också minst en Fairtrademärkt eller motsvarande produkt? Kontakta oss så lägger vi till dig på listan! Kontaktinformation finner du längst upp till höger via länken "Kontakt".