Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Gör som Årets Hållbarhetsföretag

Vi träffar Sven Henriksson och Fredrik Blomqvist på Jutabo AB för att höra mer om hur det har varit att systematiskt arbeta för att bli miljödiplomerade. Dessutom för att inspirera fler av Lerums kommuns företagare att göra samma resa!

- Vi har arbetat metodiskt med att bygga in hållbarhet i våra fastigheter sedan starten. Energieffektiva bostäder med sedumtak, bergvärme, grön el från vattenkraft osv. Vi var också tidiga med att paketera erbjudanden till kund synonymt med en hållbar livsstil - som exempelvis elcykel på köpet eller gratis västtrafikkort. Vi gjorde allt - allt utom att just miljödiplomera oss! Så sammanfattar Sven Henriksson, VD, drivkraften till att under förra året bestämma sig för att satsa fullt ut. 

Sven som under 90-talet jobbat i ett flertal olika byggprojekt på några av de större bolagen, hade stor erfarenhet av implementering av miljöledningssystem. När han startade Jutabo var de många möjligheterna till hållbara val självklara - inte eventuella. Han ville bygga hus på premisser som alla kunde förstå, bygga naturligt hållbart och inte krångla till det.

- Att påbörja en miljödiplomering, med den process som jag kände till från de större bolagen jag varit på, var först inget som jag varken var sugen på att göra om eller ansåg behövdes. Men så övertalade Fredrik mig, säger Sven och skrattar.

För Fredrik, som kom till bolaget för drygt två år sedan och till stor del varit den som projektlett arbetet med miljödiplomeringen, blev det tydligt att företaget hade mer att ge i fråga om att kommunicera sina marknadsfördelar. Det genuina engagemanget för ett hållbart byggande bidrog till beslutet att systematisera arbetet och på det sättet stärka företagets position. 

- Ja, det var helt enkelt för oemotståndligt, säger Fredrik. Vi hade ett bra utgångsläge och jag tror en av styrkorna för oss har varit att vi har kunnat applicera förändringarna direkt. En annan stor fördel är den tydliga ledstjärnan. Med en årlig revision blir arbetet dynamiskt och vi känner att vi är i rörelse. Bitvis kan det vara tufft, små som stora bolag har regelverk att följa, och ett miljöledningssystem på företaget innebär ytterligare dimensioner att förhålla sig till. Men i det stora hela är det också väldigt roligt. Och man får hjälp också, om man efterfrågar det, detta är en stor fördel i att delta i ett kursupplägg som redan är paketerat. 

Vi strävar efter att tillgodose hela produktionsledet för att nå en så koldioxidfri kedja som möjligt. För att nämna något är våra livscykelanalyser något som vi är stolta över; hur kan vi titta på exempelvis tegel och bidra till en förbättring på något sätt? Hur sker inköpen, hur bygger vi, hur återbrukar vi varan?

- Vi har fått mycket mer uppmärksamhet för det här än vi förväntade oss, fortsätter Sven. Vi funderade ett slag på om det skulle vara krävande att leva upp till, men så känner vi inte alls. Det är bara positivt. Vi ser det som en fantastisk förmån att få vara del av en hållbar utveckling, att våra kunder gillar det vi gör - och är stolta över att bo i våra hus. Vi tjänar allihop på att investera i hållbarhet, och i framtiden kommer det att bli avgörande för ditt företag och dig som företagsledare att definiera vad det innebär för ditt företag. Det är viktigt att våra partners och leverantörer också tar beslutet att miljödiplomera sig, det bidrar till att stärka vårt nätverk som helhet, vilket är en stor del av vår framgång. En flexibel organisation är i mitt tycke en hållbar organisation där vi kan anpassa teamet efter byggprocessens olika skeden.

En miljödiplomering har helt klart stärkt oss i vårt arbete och det känns roligt att vi nu också har ”stämpeln”. Att dessutom kamma hem Årets Hållbarhetsföretag i Lerum 2019 är förstås extra roligt!

Varmt välkommen att kontakta naringsliv@lerum.se om du har frågor.