På gång i kalendern

Här kan du ta del av det senaste om Lerums näringsliv - workshops, utbildningar, föreläsningar, upphandlingar och mycket mer. Vill du läsa vårt senaste nyhetsbrev eller ladda ner Näringslivsnytt, så hittar du det längst ner på sidan.

 

18/2, 7/3, 10/4 och 9/5

Med fokus på att bli miljövänlig 2019

Kostnadsfria informationstillfällen om certifiering och hur du enkelt gör en kartläggning av företagets miljöpåverkan. Ordning och reda är ledord i sammanhanget och de positiva effekterna kan bli betydande för ditt företag. Anmälan görs till lerum@sv.se. Mer information i denna länk till inbjudan.

25/3 Du som är lokalproducent - nå ut med dina varor

Studiebesök på Garveriet kl. 10.00-14.00 med rundvandring och externa föreläsare. Arrangeras av Stadslandet Göteborg i samarbete med samverkansplattformen LAB190, som verkar för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Klicka här för att se inbjudan och anmäla dig. 

28/3 På Vänhems Veranda

Delta i en eftermiddag med kreativ näringslivsutveckling i fokus! I år fyller Lerums kommun 50 år, men entreprenörskap har präglat det lokala näringslivet mycket längre än så. Vi vill hylla vår historia men också nuet och framtiden. Scensamtal, speeddejting och inspirationsföredrag hjälper oss att tänka kreativt och testa nytt. Näringslivsenheten i Lerums kommun i samarbete med Radio pE20 och August Abrahamsons stiftelse hälsar dig varmt välkommen!  Mer information om program och hur du bokar din biljett på den här länken. 

4/4 Näringslivsfrukost

Näringslivsrådet bjuder in till årets första frukost och chans till dialog den 4 april klockan 7.30-9.00 på Aludden Prôvidore i Lerum. Morgonens tema är ”Skatter och taxor ur ettföretagarperspektiv” och Martin Pernheim från Skatteverket informerar och berättar om vad som kan vara värt för dig som företagare att tänka lite extra på. Klicka här för att se inbjudan, och klicka här för att anmäla dig direkt. 

April - Föreläsningserie Tillväxt Göteborgs Insjörike

I denna föreläsningsserie kan du som jobbar inom besöksnäringen få handfasta förslag inom ex. paketering,  produktutveckling och digital markndasföring. Programmet vänder sig till er som är verksamma inom besöksnäringen runt destinationen Göteborg och är kostnadsfria. Anmälan krävs, läs mer på den här länken. 

26/4 Sopplunch

I samverkan mellan Företagarna, FFLK, Nääs Fabriker och Lerums kommun. Denna gång på Garveriet, Floda, klockan 11.15-13.15. Anmälan och mer information på sopplunch.com.

22/5 Design för energieffektiv vardag

I programmet Design för energieffektiv vardag kan nu företag söka ekonomiskt stöd för att utveckla energismarta produkter eller tjänster inom alla områden och branscher. Programmet är tvärvetenskapligt och kombinerar energi-, design- och beteendeområdet. Utlysningen, som riktar sig specifikt till företag, omfattar 10 miljoner kronor och är öppen för ansökningar fram till och med den 22 maj, 2019. Design för energieffektiv vardag är ett forsknings- och innovationsprogram som drivs av Energimyndigheten och koordineras av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Läs mer på den här länken. 

SmåföretagsAkademin

Här hittar du som småföretagare aktuella utbildningar i SmåföretagsAkademins regi. Mer information om utbudet på den här länken till SmåföretagsAkademins hemsida.

Växa-stöd för dig som vill anställa en första medarbetare

Regeringen har infört ett Växa-stöd för enskilda näringsidkare som vill anställa sin första medarbetare. Sedan 1 januari i år gäller stödet även vissa aktiebolag och handelsbolag. Läs mer på den här länken.  

Mycket att ta del av på Yesbox

Yesbox är Göteborgs mötesplats för hela regionens företagare. Här finns en samlad kompetens du inte hittar någon annanstans, och hjälp att få för olika faser i företagandet. Kurser att gå och rum att låna när det behövs.

Gå Globalt -  ett sätt att utveckla exportmarknader

Gå Globalt är ett program som hjälper företag att öka export och utveckla fler exportmarknader. Målgruppen är små och medelstorföretag som redan idag jobbar internationellt eller planerar att komma på internationella marknader. Mer om Gå Globalt hittar du här.  Det är ett samarbetsprojekt mellan Västsvenska Handelskammare, Business Sweden, Almi Företagspartner Väst, Enterprise Europe Network/Business Region Göteborg, Västra Götalandsregionen och är en del av Regionalt Exportcenter.  

Älskar du lokalhistoria - bli guide

I kursen ingår både en generell guideutbildning, men också specifik utbildning på utvalda objekt (besöksmål i Lerums kommun) för historia, friluftsliv eller konst och kultur. I år fokuserar vi på lokalhistoria och berättelsen kring Stora Lundby Hembygdsförening, Tollereds Öfvre Kraftstation och Nilssons El & Teknikmuseum. Läs mer på den här länken. 

Vill du ha företagsbesök?

Våra politiker besöker varje år olika företag tillsammans med representant från näringsliv och turism för att lyfta upp aktuella frågor kring företagande och utvecklingJaktia Företagsbesök 2019.JPG

Våra förtroendevalda gör återkommande företagsbesök under året i syfte att de ska vara orienterade i kommunen och ha god kännedom om förutsättningarna för näringslivet i Lerum. Vid besöket vill de gärna att ni visar och berättar hur företaget arbetar, och att det ges tillfälle att höra hur ni tycker det fungerar att vara företagare i Lerums kommun.

Vi besöker alla företag, små som stora och inom alla branscher.
För intresseanmälan kontakta Näringslivsenheten

Upphandlingar

 Läs om aktuella upphandlingar på www.upphandlingar.nu

Är du intresserad att leverera till kommunens olika enheter så meddela dina kontaktuppgifter till upphandling@lerum.se

Vid andra frågor kontakta: Upphandling och inköp Lerums kommun
Berith Olsson 0302-521279 Berith Olsson.