Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Information för företagare angående coronaviruset Covid-19

I vår kommun finns det över 4000 företag och de allra flesta är småföretag och många har små marginaler när en kris slår till. Vi står alla inför stora utmaningar nu. Vår regering kommer med olika åtgärdsförslag och de kan ni läsa om nedan precis som råd ifrån Folkhälsomyndigheten och annan information som är bra för dig som företagare. Vi i kommunen jobbar nu febrilt med dialog och kommunikation för att se vad som kan vara till hjälp och stöd för er företagare och det kommer här presenteras löpande olika insatser som vi kan på ett rättssäkert sätt bidra med som offentlig förvaltning. Tveka inte att höra av er till oss på Näringslivsenheten om ni har frågor och kan vi inte svara så hänvisar vi er rätt eller ring oss om ni bara vill prata och ha en dialog om läget. Vi finns här för er företagare.

Senaste nytt

Minska smittspridning i handeln

Verksamheter är enligt den tillfälliga covid-19-lagen skyldiga att förebygga smittspridning genom att bedriva verksamheten på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.
Läs mer i informationsbladet här!

Missa inte omsättningsstödet för dig som driver enskild firma

Du som driver enskild firma och har drabbats ekonomiskt till följd av Coronapandemin kan ansöka om stöd fram till 31 januari 2021. När nedan finns en länk till en informationsfilm samt länk till Länsstyrelsen i Västra Götaland där du kan hitta all information om stödet.

Informationsfilm om omsättningsstödet

Länk till Länsstyrelsen Västra Götaland

Utvidgade stödåtgärder från regeringen

Den 9 november beslutade regeringen om utvidgade och förlängda stödåtgärder för företag som drabbats ekonomiskt av Coronapandemin.

Mot bakgrund av att många enskilda näringsidkare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av covid-19-utbrottet har regeringen beslutat om ett omsättningsstöd till enskilda näringsidkare.

Dessutom förlängs perioden för det gällande omställningsstödet.

Som en ytterligare åtgärd förlängs också tiden för korttidspermitteringar.

Läs mer om dessa åtgärder och hitta länkar till ansökningsformulär på regeringens hemsida, eller kontakta företagslotsen om du behöver ytterligare vägledning.

Länk till regeringens hemsida.

Regeringen utlovar stöd till egenföretagare

Regeringen kommer inom kort att lägga fram ett förslag till krisstöd för enskilda näringsidkare, enligt finansminister Magdalena Andersson. Finansministern säger att hon inte kan ge några detaljer om hur mycket en enskild näringsidkare ska kunna få, eller vad stödet kostar statskassan. Inte heller när ett mer konkret besked kan väntas, men senast i september.

Det är ett stöd riktat till företagare som har drabbats ekonomiskt av coronakrisen, säger Magdalena Andersson.

Sista chansen att ansöka om omställningsstöd!

Du har väl inte missat att du kan vara berättigad till omställningsstöd om du tappat i omsättning till följd av coronapandemin?
Den 31 augusti är sista ansökningsdag och du hittar mer information och ansöker hos Skatteverket. Länk till Skatteverket.

Servering och smittskyddsåtgärder

En ny lag har införts för att motverka trängsel på serveringsställen för att minska smittspridningen av Covid-19. Nu har föreskriften om åtgärder från Folkhälsomyndigheten kommit och ger dig som företagare vägledning. På nedanstående länkar kan du få mer information om detta hos Visita, Folkhälsomyndigheten och MSB.

Länk till Visitas webplats

Länk till Folkhälsomyndighetens webplats

Länk till MSB

Det går också bra att hör av sig till miljöenheten på e-post: miljoenheten@lerum.se eller på 0302-521492 eller 0302-521464 om ni har några frågor. 

Nu kan du ansöka om omställningsstöd!

Från och med 22 juni kan du ansöka om omställningsstödet hos Skatteverket.
För att kunna få del av om omställningsstöd ska företaget ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret. Nettoomsättningen ska ha minskat med minst 30 procent under mars och april 2020 jämfört med mars och april 2019. Nedgången ska vara orsakad av spridningen av covid-19.
Läs mer och ansök hos Skatteverket. Länk till Skatteverket.

Nyföretagarhjälpen

Vi mobiliserar Nyföretagarhjälpen för att vägleda nyföretagare i krisen. Lokal hjälp finns nära. NyföretagarCentrum ger råd och vägledning, vi finns i drygt 200 kommuner. Tillsammans med partners arrangeras många kostnadsfria föreläsningar online.

Länk till Nyföretagarhjälpen

Länk till Nyföretagarcentrum i Lerum

Sammanfattning av nationella och regionala åtgärder

Här nedan hittar du de stödåtgärder på nationellt plan som kan vara aktuella för de flesta företag.

  • Omsättningsstöd för företag med minst 30% omsättningstapp mar-apr 2020
  • Korttidsarbete/Korttidspermittering av anställda för minskade lönekostnader
  • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter
  • Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher
  • Anstånd med Skatteinbetalningar
  • Utökad avsättning till periodiseringsfond
  • Lämna in ny preliminär inkomstdeklaration för 2020 för minskade skatteinbetalningar
  • Tillfälligt slopat karensavdrag

Vill du ha hjälp att hitta åtgärderna som kan vara aktuell för ditt företag är du välkommen att kontakta vår Företagslots.

Du har väl heller inte missat att BRG erbjuder Företagslotsen extra – en förstärkt rådgivningsfunktion för företag under Coronakrisen?

Länk till BRG

Du kan också vända dig till Företagsakuten om du behöver ekonomisk hjälp.

Länk till Företagsakuten

 

Näringslivsenhetens arbete

Ladda ner vår åtgärdslista för näringslivet i Lerums kommun via länken nedan.
Länk till åtgärdslista för näringslivet i Lerums kommun

 

Generell information

Information från regeringen gällande bland annat stöd till företagare hittar du här.
Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten hittar du här.

All generell information från kommunen gällande coronaviruset hittar du direkt på första sidan på lerum.se.