Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Tillstånd, regler och tillsyn

När du driver, ska starta eller utöka en verksamhet behöver du ibland göra en anmälan eller ansöka om tillstånd hos kommunen.

Det kan till exempel handla om tillstånd för brandfarlig vara, alkoholservering, livsmedelshantering eller djurhållning.

Alkohol- och serveringstillstånd

Alkohol- och serveringstillstånd krävs för att få servera alkohol på restauranger, krogar, pubar m.m. För slutet sällskap gäller andra regler.
Klicka här för blanketter och information.

Avfall och Återvinning

Det uppstår mycket avfall i en verksamhet. Men med rätt sortering kan det mesta återanvändas eller återvinnas. Här får du veta hur du kan ordna avfallshanteringen i ditt företag så att ditt avfall kan komma till nytta.
Klicka här för att komma till avfall och återvinning.

Bygglov

Här hittar du allt du behöver när du ska söka bygglov, göra bygganmälan eller söker andra lov i samband med ditt byggande.
Klicka här för att komma till information och blanketter för bygglovsärenden
. 


Folköl, tobak och e-cigaretter

Du som säljer folköl, tobak eller e-cigaretter måste anmäla detta till kommunen där affären ligger. Anmälan ska göras senast när försäljningen påbörjas. Du måste även anmäla om du slutar att sälja.
Klicka här för att komma till anmälan om försäljning eller avslutad försäljning av folköl, tobak eller e-cigaretter. 

Företagslots

Företagslotsen är till för dig som redan har ett företag eller om du funderar på att starta ett. Företagslotsen erbjuder ett snabbt och enkelt sätt att hitta rätt kontakter inom kommunen eller bland aktörer som jobbar med företagsservice. Företagslots är Magnus Danielsson. Kontaktuppgifter hittar du under avsnittet Näringsliv och arbete.

Livsmedel

Allt vi äter och dricker ska hanteras så att vi inte riskerar att bli sjuka av det. Därför har restauranger, butiker och andra som hanterar livsmedel ett speciellt ansvar för människors hälsa. Miljöenheten utövar kontroll över all livsmedelshantering i Lerums kommun utom den som rör privata hushåll.
Klicka här för att komma till Miljöenhetens information om tillsyn och kontroll
. 

Lämpliga lokaler

Enligt Miljöbalken har du som bedriver vissa former av verksamhet skyldighet att göra en skriftlig anmälan till Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Det gäller bland annat om du driver hotell, idrottsanläggning eller hygienisk behandling.
Klicka här för att läsa mer om vilka verksamheter som måste göra anmälan
. 

Mark för verksamhet

Om du är intresserad av att köpa eller arrendera mark som idag är privatägd eller kommunalt ägd så kan vi hjälpa dig att se över möjligheterna. Om du vill köpa eller arrendera privatägd mark krävs också att du fyller i en anmälan.
Klicka här för att komma till information och blanketter för markfrågor 

Miljöfarlig verksamhet

Som företagare har du ett tydligt miljöansvar enligt miljöbalken. Du ska veta hur ditt företag påverkar människors hälsa och miljön. Detta krav gäller oavsett verksamhet. Såväl industrier och verkstäder som reklambyråer och frisersalonger har ett miljöansvar.
Klicka här för att se om ditt företag behöver söka speciella tillstånd
Klicka här för att läsa mer om hur du blir Miljödiplomerad.
Vad betalar jag för?

Receptfria läkemedel

Sedan den 2009 får vissa receptfria läkemedel säljas utanför apotek. Det innebär att vissa receptfria läkemedel finns för försäljning i butiker, till exempel mataffärer och bensinstationer.
Klicka här för att läsa mer om vilka regler som gäller vid försäljning av läkemedel i annan verksamhet än apotek.  

Tillstånd och dispens

Som företagare är du själv skyldig att veta om du ska söka tillstånd eller dispens från Länsstyrelsen. Det kan gälla exempelvis om du vill bygga en väg i ett område och därigenom hotar områdets naturliv, eller för schaktningar, master eller om du vill hålla tävling eller läger.
Klicka här för att komma till Länsstyrelsens webbplats och se om du berörs av tillstånd eller dispens.

Vatten och avlopp

Tillgång till rent vatten och en fungerande avloppshantering är förutsättningar för de flesta verksamheter. Här kan du läsa om det mesta som rör ditt vatten och avlopp och vart du vänder dig om du får problem.
Klicka här för mer information om vatten och avlopp samt felanmälan.