Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Alkohol och serveringstillstånd

Sprit, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker får serveras mot betalning endast om man har tillstånd.

Tillstånd kan ges för servering till allmänheten eller i slutna sällskap. Tillståndet kan gälla året runt eller vid ett enstaka tillfälle. Sektor stöd och omsorg handlägger ansökan och tar efter remissbehandling fram ett beslutsunderlag som sedan prövas av Individnämnden.

Tillfälliga regler för serveringstillstånd med anledning av covid-19

Tillfälligt förbud mot servering av alkohol
 

Bakgrund

Regeringen har beslutat om tillfälligt förbud att servera alkohol för att minska smittspridningen av det virus som orsakar covid-19. I förordningen (2020:956) om tillfälligt förbud mot servering av alkohol framgår att servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat är förbjuden mellan klockan 22 och 11. Förordningen upphör att gälla vid utgången av februari 2021.

Från och med 24 december 2020 gäller förbud mot att servera alkohol efter klockan 20. Detta förbud gäller till och med 3 maj 2021.

Regeringen kan fatta beslut om att förordningen ska upphöra i förtid men också förlänga förordningen. Du som tillståndshavare behöver hålla dig uppdaterad på vad som gäller. 

Hur länge får jag servera alkohol?

Från den 24 december och framöver är den tillåtna serveringstiden mellan klocan 11 och 20.

När måste restaurangen vara utrymd?

Mellan den 24 december och framöver ska restaurangen vara utrymd senast klockan 20.30.

Kan jag ha öppet om jag inte säljer alkohol?

Serveringsstället ska hålls stängt minst en timme och kan för närvarande öppna tidigast igen kl. 21.30.
Om du öppnar igen får du servera mat, folköl och lättdrycker. Du måste först anmäla detta till kommunen genom att maila alkoholhandläggaren.

Kan jag sälja mat för Take-away? 

Under den tiden som serveringsstället är utrymt och stängt får du ha din personal på plats, laga mat och sälja till take away. Detta måste ordnas så att personer inte kommer in och hämtar eftersom det inte får vara gäster inne under den timmen det är stängt.

För hotell gäller samma regler som ovan med undantaget att hotellets egna gäster får vistas i hotellet utrymmen, till exempel lobby eller liknande utrymme.