Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Starta livsmedelsföretag

Innan du startar eller tar över ett livsmedelsföretag ska du registrera det till miljöenheten. Det gäller till exempel restaurang, pizzeria, café, livsmedelsbutik, apotek, kök i förskola, skola och äldreboende.

Du ska lämna in en anmälan om registrering senast två veckor innan start, oavsett om du ska starta en ny verksamhet eller om du ska ta över en befintlig. Anmälan lämnas till miljöenheten. Lagstiftaren har beslutat att företag som startar eller byter ägare, utan att lämna in en anmälan i tid, ska betala en sanktionsavgift till staten.

Du registrerar din livsmedelsverksamhet genom att använda e-tjänst, se länk. Du kan också använda blanketten längst ner på sidan under rubriken ladda hem. En avgift för registreringen kommer att tas ut.

Du ska även meddela miljöenheten om du gör förändringar i din verksamhet eller om din verksamhet upphör.

Vad händer efter registreringen

När vi har fått in registreringsanmälan och fattat ett registreringsbeslut så kommer någon av oss miljöinspektörer att boka ett besök med dig.
För de flesta verksamheter sker besöket inom de närmaste månaderna efter det att verksamheten har startat.
Vid besöket kontrolleras till exempel att lokalen är anpassad till den typ av verksamhet som bedrivs samt att det finns lämpliga rutiner för bland annat temperatur, rengöring och hygien.
Efter det första bokade kontrollbesöket är kontrollerna oftast oanmälda. Detta betyder att vi kommer till din verksamhet utan att ringa eller ta kontakt med dig i förväg. Hur ofta vi kommer ut på kontroll beror på vilken typ av verksamhet du bedriver, vilka risker din verksamhetstyp har. Kontrollen bekostas av en årlig kontrollavgift som betalas efter årets första besök. Här hittar du mer information gällande vilka avgifter som tas ut. Om brister konstateras som måste följas upp gör vi ett återbesök i din verksamhet eller granskar inskickade åtgärder. För det tas en extra avgift ut. Hur stora avgifter du får kan du läsa mer om i Taxa livsmedel.

När behöver du inte registrera

Du behöver inte registrera dig hos oss på miljöenheten om du vid ett enstaka tillfälle ska sälja till exempel fikabröd vid en skolfest eller liknande.

 

Kunskapskrav

Du som vill starta och driva en livsmedelsverksamhet måsta ha kunskap om den verksamhet du vill bedriva. Du ska också ha kunskap i livsmedelshygien och om livsmedelslagstiftningen samt förordningar.

Det finns mer information på livsmedelverkets hemsida  Klicka här så kommer du till deras hemsida