Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Akut hjälp, krisstöd eller samtalskontakt

Coronapandemin skapar ensamhet, men även stark oro och utsatthet för personer i dysfunktionella familjer. Här är några tips när du behöver krisstöd eller samtalskontakt.

Är du i en nödsituation och behöver omedelbar hjälp från exempelvis polis, ambulans, räddningstjänst/brandkår ring 112. Berätta vad som har hänt, var det har hänt och från vilket telefonnummer du ringer. Telefonlinjen är öppen dygnet runt.

1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver råd av en sjuksköterska ring vårdguiden på telefon 1177. Vårdguiden är öppet dygnet runt. Vid akuta fall ringer du alltid 112.

Anmälan om barn som far illa

Är du orolig för att ett barn eller en ungdom far illa bör du kontakta socialtjänsten i kommunen och berätta om detta. Du når socialtjänsten genom kommunens kundcenter KomIn. I kontakt med socialtjänsten har du som är privatperson rätt att vara anonym. På kvällar och helger ringer du Socialjouren i Göteborg på telefon 031-365 87 00.

Anmäla försvunna barn

Sverige har infört ett EU gemensamt nummer för att anmäla försvunna barn. Numret är 116 000 och är tillgängligt dygnet runt oavsett vilket EU-land du befinner dig i.

BUP akutmottagning 

Till mottagningen är barn och ungdomar upp till 18 år och deras familjer välkomna. Du når BUP i Borås på telefon 033-616 16 70. Om det inte är en akut situation ska du i första hand kontakta din vårdcentral för att få hjälp.

BRIS barntelefonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hit kan du som är barn ringa anonymt på 116 111 för att prata med en vuxen. Det är öppet dygnet runt. Samtalet syns inte på telefonräkningen och det kostar ingenting att ringa BRIS.

BRIS vuxentelefon 

Hit kan du ringa om du är vuxen och behöver någon att prata med kring frågor som rör barn. Telefonnumret är 077-150 50 50. Samtalet kan handla om allt från allvarliga situationer till mer vardagliga dilemman.

Barn- och ungdomslinjen

Till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kan du som är barn eller ungdom ringa anonymt på 020-120 06 06 för att fråga om dina rättigheter eller berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården.

Brottsofferjourenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till dig som varit utsatt för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Dit kan du ringa anonymt på telefon 116 06 och få stöd och information.

Du som är ung i kommunen och har blivit utsatt för brott kan vända dig till Plattform Lerum för att få stöd. Du når Plattform Lerum genom kommunens växel på telefon 0302-52 10 00. 

Information vid olyckor och kriser 113 13

113 13 är ett informationsnummer dit du kan ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi eller översvämning. Du kan också ringa och lämna information.

Jourhavande kompis som chattlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jourhavande kompis vänder sig till barn och unga upp till 25 år. Hit kan du vända dig för att chatta om precis vad som helst.

Behöver du någon att prata med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar jourhavande präst via telefon på 112, genom e-post eller chatt.

Kvinnofridslinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50 är en nationell stödtelefon för dig som är utsatts för hot och våld. Du som är vän eller anhörig är också välkommen att ringa. Linjen har öppet dygnet runt och du ringer gratis oavsett vart du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Rädda barnens orostelefon om radikalisering

Om du är orolig för att någon du känner dras till en extrem rörelse eller ideolog kan du ring 020-100 200 anonymt och kostnadsfritt för att få stöd och råd.

Psykiatrisk akutmottagninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Behöver du eller någon annan vuxen i din närhet snabb psykiatrisk hjälp kan du vända dig till Vårdguiden på telefon 1177 för att få råd och hänvisning till rätt vårdmottagning.

Socialjourenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Socialjouren i Göteborg tar han om akuta ärenden på kvällar och helger om det inte går att avvakta ordinarie socialtjänst öppettider. Behövs även mer långsiktigt stöd vidarebefordras ärendet till respektive kommuns socialtjänst. Du når Socialjouren på telefon 031-365 87 00.

Sociala problem dagtid

Om du har sociala problem, exempelvis ekonomiska svårigheter eller problem i familjen, kan du under kontorstid kontakta kommunens kundcenter KomIn, så kopplar de dig vidare till rätt person. Telefonnumret är 0302-52 10 00.

Mer information