Behöver du som är 70+ hjälp med att handla?

Här finner du en lista över föreningar, samfund och frivilligorganisationer som gärna hjälper dig med att handla mat eller köpa medicin på apoteket. Du har också rätt att få tillfällig hemtjänst för att få hjälp – då till en kostnad. Har du frågor till kommunen – kontakta KomIn 0302-52 10 00 / kommun@lerum.se

Just nu riktar sig mycket fokus i arbetet med covid-19 till att begränsa smittspridningen bland våra äldre. Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver.

Dessa engagerar sig i hjälparbete för personer över 70 år (listan uppdateras kontinuerligt):

• Handbollsföreningen Baltichov – e-post: hallberg@ikbaltichov.se eller ring/sms 076-008 63 93.
  • Svenska kyrkan Skallsjö församling (kontakt förmedlas via kommunen).
  • Svenska kyrkan Stora Lundby och Östad församling - storalundbyostad@svenskakyrkan.se eller 0302-49 61 12.
  • Svenska kyrkan Lerum - 0702-91 81 74.
  • Equmeniakyrkan i Floda - 0707-99 19 39.
  • Equmeniakyrkan Lerum - 0793-19 32 12 (tisdag-torsdag).
  • Innebandyklubben FBC Lerum (kontakt förmedlas via kommunen).
  • Sverigedemokraterna i Lerum - christopher.saart@sd.se
  • Demensföreningen - 0706-77 15 80/ 0706-51 08 28 eller bengt@arenhag.se eller evabritt.k.johansson@icloud.com
  • Tollereds Scoutkår - 0703-89 75 54, nylund.lina@gmail.com

Det finns även många företag i kommunen som erbjuder hemkörning av varor och tjänster just nu. Hör med din butik om de kan leverera vad du behöver.

De äldre isoleras i stor utsträckning i hemmen. En grupp som redan är drabbad av ensamhet påverkas ännu mer i dessa tider. Även oron stiger bland de äldre.

Kommunens tjänstepersoner som arbetar förebyggande med äldre invånare har ett brett kontaktnät och nära dialog med framför allt pensionärsorganisationerna. Många når vi, men inte alla.

Lerums kommun uppmuntrar kommunens föreningsliv, näringsliv och frivilliga till att göra viktiga insatser i kristider. Känner ni någon som sitter ensamma hemma? Kanske ni har möjligt att slå en signal och höra hur de mår? Kanske behöver de hjälpa med att handla mat eller gå till apoteket?

Som det ser ut nu kommer coronapandemin att pågå ett bra tag – ingen vet idag hur länge. Osäkerheten i sig är kanske den största källan till oro. I det läget kan ett telefonsamtal göra stor skillnad.