Robotkatter på Nya Lundbygården skapar lugn

Det är uppmuntrande att de nya robotkatterna kommer till glädje på många äldreboenden. I förra veckan flyttade sju av dem in på Nya Lundbygården i Gråbo.

- Katterna är populära och intresset för dem är redan stort, säger Lisa Bengtsson personal på Nya Lundbygården.

Samtliga åtta äldreboenden i Lerum använder sig nu av robotkatter i verksamheten. Detta efter att Statens stimulansmedel har gett möjlighet för kommunen att köpa in de mekaniska djuren. Demensvård tillhör ett av sju prioriterade områden som kommuner och landsting kan söka statliga pengar för. Varje avdelning med demensinriktning har fått varsin katt som kostar 2700 kronor styck. Det är en betydande investering, men om någon mår bra av det är det värt det, menar personalen.

Terapikatten är utvecklad för att ge glädje och trygghet till äldre med demens. Den interaktiva katten är verklighetstrogen både utseendemässigt och när det kommer till materialval, rörelser och ljud. Den mjuka kroppen och pälsen samt att robotkatten både kan spinna, öppna ögonen och slicka sina tassar gör att de är lätta att ta till sig.

- Många med demenssjukdom är ibland arga eller oroliga men vi ser redan hur katterna kan avleda och ge dem lugn. Vi kan lättare bryta ett beteende med robotkatten som hjälper till genom att borra ner sin mjuka nos i famnen hos någon, berättar Lisa Bengtsson.

Robotdjur har utvecklats inom vården som ett alternativ till levande djur för att undvika problem som allergier, kostnader för skötsel och skador som kan uppstå vid användandet av levande djur. De ska inte jämföras eller ersätta levande djur men är en resurs som fungerar enligt flera kommuners utvärderingar.

- Robotkattens päls är len och härlig att hålla mot nacken eller kinden. Det är rogivande och känns värmande och lugnande att ha i knä, precis som en riktig katt, säger Lisa Bengtsson.

Lisa menar att det inte är möjligt att ha levande katter på boendet och därför är robotkatterna ett alternativ till de positiva effekterna som djur ofta har på människor. När det kommer hundar på besök är det många som blir glada.

- Kan vi förbättra livskvaliteten hos personer med demenssjukdomar för bara en enskild individ har vi gjort det bra, säger Lisa som själv tycker att robotkatten är mysig att gosa med.

Robotkatterna på Nya Lundbygården har hittills mest används av personer med stora minnessvårigheter.

- Katten blir på så vis en nyhet hela tiden och de ledsnar inte på dem. De gosar och för dialog precis som med en riktig katt. Det blir härliga möten varje dag mellan katterna och de äldre, berättar Lisa.

Studie från Högskolan i Dalarna visar att robotdjur kan ha positiv effekt på social interaktion och livskvalitet och kan dämpa oro samt reducera nedstämdhet hos äldre personer med demenssjukdom. Robotdjur har också visat sig vara så pass bra just inom demenssjukvården att det i vissa fall har gått att sänka medicineringen.

- Katterna är med oss här hela dagarna. De tillför mycket glädje och har en lugnande effekt för oss alla här på äldreboendet, berättar Lisa Bengtsson.