Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Borgerlig begravning

Borgerlig begravning innebär en minnesstund och utanför kyrkans eller annat religiöst samfunds ordning.

Om du önskar att anlita en borgerlig begravningsförrättare utsedd av kommunen tas det ut en avgift på 2000 kronor för dennes ersättning, resekostnad och förlorade arbetsinkomst (KF §24/20080306). För mer information kontakta kundcenter KomIn, telefon 0302 - 52 10 00.

Har du frågor om lokal för begravning - vänd dig till Svenska Kyrkan.

Borgerlig begravning

Den borgerliga begravningsakten är en högtidsakt där man själv väljer om man vill ha religiösa inslag eller inte. Det finns varken lag eller förordning som anger hur den borgerliga begravningsakten ska ordnas och anhöriga kan fritt välja lokal, musik, sång och andra inslag i akten.

Den som leder en borgerlig begravning kallas för officiant eller begravningsförrättare. Han eller hon kan vara vem som helst, men det är vanligt att man väljer någon anhörig, vän eller gammal arbetskamrat till den avlidne. Ett annat vanligt alternativ är att man använder sig av en begravningsförrättare som kommunen utsett.

Begravningsavgift

Begravningsavgift betalas av alla oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. I avgiften ingår gravplats, gravsättning, kremering, diverse transporter samt lokal för begravningsceremonin.

Borgerliga begravningsförrättare i Lerums kommun

Beate-Charlotte Hammar (FP)
Nordåsvägen 14
448 31 Floda
Telefon 0302-301 17

Anna Lena Mellquist (S)
Lottas väg 15
443 92 Lerum
Telefon 0302-213 46

Margareta Cooper (FP)
Västra Annekärrsv. 13
Telefon 076-842 43 40

Begravningsombud

Enligt 10 kap 1§ begravningslagen ska Länsstyrelsen, när en församling är huvudman för begravningsverksamheten, förordna ett eller flera ombud att granska hur församlingen tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan.

Länsstyrelsen har förordnat Lennart Lauenstein till begravningsombud. Han nås via kundcenter KomIn, telefon 0302-52 10 00. Ombudets uppgifter mm framgår av begravningslagen och begravningsförordningen.