Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Ekonomiska stöd vid coronapandemin

För många innebär coronaviruset en försämrad privatekonomi, på grund av till exempel varsel, arbetslöshet eller minskad inkomst. På den här sidan finns länkar till olika aktörer som kan ge stöd.

Budget- och skuldrådgivning

Alla kommuner har budget- och skuldrådgivning. Till oss kan du vända dig om du behöver hjälp med din ekonomi.

Gör en budget

I Konsumentverkets budgetkalkyllänk till annan webbplats kan du fylla i uppgifter om din ekonomi och se hur olika förändringar kommer att påverka dig. I broschyren Koll på pengarnalänk till annan webbplats tipsar Konsumentverket om hur du kan planera din ekonomi och göra en egen budget. Det finns beräknade kostnader för till exempel mat, kläder, mobiltelefon och hemutrustning.

Svårt att betala lån?

Om du har lån som du eventuellt kommer att få betalningssvårigheter med, kontakta din bank i god tid. Bankerna kan ge låntagare möjlighet till amorteringsfrihet under en begränsad period, exempelvis vid sjukdom eller arbetslöshet. På konsumenternas.selänk till annan webbplats finns mer information.

Studielån

Om du tillfälligt har svårt att betala studielånet kan du flytta fram en betalning en månad. Om du har fått en lägre inkomst kan du ansöka om att få betala mindre under en tid. Det kallas för nedsättning.

Sjukdom och vård av barn

Försäkringskassans webbplatslänk till annan webbplats finns information om bland annat smittbärarpenning, sjukpenning och ersättning för vård av barn.

Varslad eller arbetslös

Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats har information om vad du ska göra om du blivit varslad eller arbetslös och hur du ansöker om a-kassa.

Avgångsersättning

Avgångsersättning (AGE) från trygghetsorganisationen TRR är ett komplement till a-kassan för dig som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller personliga skäl i samband med sjukdom, från ett företag som är anslutet till TRR.

Inkomstförsäkring

Flera fackförbund erbjuder en inkomstförsäkring som ett komplement till a-kassan. Kontakta ditt fackförbund för mer information.

Korttidsarbete

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden. Stödet kommer att finnas tillgängligt att söka från den 7 april, men tillämpas redan från den 16 mars. Det kommer att gälla under 2020.

Företagare

I vissa fall kan du som är företagare få uppskov med att betala skatter och avgifter. Skatteverket har samlat information för företag med anledning av coronaviruset. På Tillväxtverkets webbplatslänk till annan webbplats kan du som är arbetsgivare läsa information om hur du kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden.

Ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommuns socialtjänst om du har problem att försörja dig själv och din familj.

Skuldsanering och utmätning hos Kronofogden

Du kan ansöka om omprövning av din skuldsanering om din ekonomi blir sämre. Om du har löneutmätning kan Kronofogden göra en individuell bedömning om din löneutmätning ska ändras eller avslutas.

Oro och ångest

När ekonomin raseras vänds hela tillvaron upp och ned. Det är vanligt att känna stark oro, ha sömnsvårigheter och ibland också få självmordstankar. Det finns gott stöd att få via någon av samhällets många hjälpresurser. En av dem är MIND-Självmordslinjen som är öppen alla dagar, kl. 06-24, och nås via telefon 90101. Kontaktuppgifter till fler hjälpresurser och mer information hittar du på Suicidezero.selänk till annan webbplats

Regeringens åtgärder

Åtgärder inom sjukförsäkringen med anledning av coronaviruset är bland annat slopat karensavdrag (karensdag), slopat krav på läkarintyg och sjuklön. Regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset finns beskrivet på Regeringskansliets webbplats.