Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Kris i livet

De flesta hamnar i någon slags personlig kris någon eller några gånger. Krisen kan bero på en hemsk eller sorglig händelse, men kan också vara en period i livet då man utvecklas och förändras mycket.

Det kan skaka om en ordentligt, och kännas i både tankarna och kroppen. 

Olika sorters kriser

En kris är en förlust eller en sorg, att något förändras ordentligt i ens liv. Det kan vara att det händer något som man inte kunnat förbereda sig på, som till exempel en olycka, att någon dör, att föräldrar skiljer sig, att en kompis flyttar, att den man är ihop med gör slut, att man tvingas flytta eller byta skola, att man tvingas flytta till ett nytt land, att man blir sjuk.

Utvecklingskris

Så kallade utvecklingskriser handlar om att man förändras i sin identitet och personlighet genom olika perioder i livet. Tonårstiden kan vara en sån utvecklingskris.

När en person utvecklas från barn till vuxen brukar man förändras mycket som människa. Du kan känna sig både stor och liten på samma gång och kanske vilsen kring vem du är eller vad du vill i livet. Det handlar om att komma på vem du är och vad du vill göra. Även om det är positiva förändringar, behövs tid för att anpassa sig till det nya. Den här tiden innebär också en chans att utvecklas och förändra sånt som inte känts eller varit bra tidigare.