Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Stöd till unga brottsoffer

Många unga tjejer och killar utsätts för brott. Att drabbas av en sådan händelse kan kännas kränkande och påverkar människor på olika sätt.

Stöd till unga brottsoffer finns till för dig som bor i Lerum och har blivit utsatt för brott. Det kan vara rån, misshandel, våldtäkt, olaga hot, stöld eller ofredande. Det kostar inget att komma till oss och vi har tystnadsplikt. Vill du så får du vara anonym. Även du som är närstående till någon som har utsatts för brott eller du som har bevittnat brott kan vända dig till oss. På vår mottagning arbetar socionomer med erfarenhet av att möta brottsutsatta.

Unga brottsutsatta

Det är vanligt att unga personer utsätts för brott. Att drabbas av en sådan händelse är kränkande och påverkar människor på olika sätt. Det är vanligt att känna sig rädd, arg och ledsen. Ofta dyker det upp frågor som: Varför just jag? Ska jag anmäla? Vad händer i polisutredningen? Vad innebär en rättegång?

När det händer en familjemedlem något så påverkar det hela familjen. Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska förhålla sig när ens barn har råkat ut för ett brott. Du som förälder kan också få hjälp hos oss.

Har du en kompis som blivit utsatt för brott? Vi vet att kompisar kan ha en avgörande betydelse genom att finns där och lyssna. Vi vet också att ibland kan unga behöva hjälp av en annan vuxen. Ta med din kompis till oss så ser vi hur vi kan hjälpa till.

Brottsoffermyndigheten har en webbplats där du som ung kan läsa om dina rättigheter vid brott, se länk nedan.

Vi kan erbjuda:

  • stöd- och krissamtal för att hjälpa dig att bearbeta brottshändelsen och dess följder
  • hjälp vid till exempel kontakt med polis, åklagare och försäkringsbolag
  • rådgivning om dina rättigheter och skyldigheter
  • stöd i samband med att någon i din närhet har drabbats av brott