Stöd till dig som är ung

Publiceringsdatum : 2020-07-01

År 2020 är prövningens år på grund av pandemin. För många barn och ungdomar kan det ibland kännas ensamt eller utsatt. Här nedan listar vi lite sajter och telefonnummer där du kan få stöd och hjälp.

BRIS

www.bris.se

Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Du kan ringa mejla eller chatta. Du kan vara anonym och det är kostnadsfritt upp till 18 år.
Om du vill prata med en kurator är telefonen öppen kl. 9-12 och 14-21 måndag-fredag. Lördag-söndag är öppettiderna kl. 14-21.
Telefonnummer: 116 111.

Team Tilia

https://teamtilia.se/

En ideell förening som vill motverka psykisk ohälsa hos unga. Föreningen erbjuder bland annat stöd på chatt och mejl för dig som är under 30 år. De som svarar är inte kuratorer, utan själva unga människor. Chatten är öppen varje kväll klockan 21-22.30.

Jourhavande kompis

www.jourhavandekompis.se

Röda korsets ungdomsförbund har Jourhavande kompis med chattjour och massor av bra information på sin hemsida. Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Oavsett vem du är eller var i Sverige du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också anonyma. De som du chattar med är inga psykologer eller experter, utan andra unga människor som finns här för att chatta med dig. Öppettider på chatten är kl. 16-22 alla vardagar och kl. 14-20 på lördag och söndag.

Kyrkans jourtjänst

www.kyrkansjourtjanst.se

Det spelar ingen roll vad du tror på eller om du är religiös över huvud taget. Volontärerna på Kyrkans jourtjänst lyssnar och stöttar över telefon 0771-800 650 och chatt. Jourtelefonen är öppen vardagar kl. 13-21 och lördagar, söndagar och helgdagar kl. 16-21 varje dag, året om.

Unga brottsoffer

https://www.ungaboj.se/

Brottsofferjouren – Unga brottsoffer kan ge dig stöd, råd och information om du utsatts för brott, blivit vittne eller känner någon som har utsatts för ett brott. Brottet behöver inte vara anmält och du kan vara anonym. Brottsofferjouren har en särskild verksamhet för unga mellan 12 och 25 år. Telefonnummer: 116 006. Sommartid är telefontiden: måndag till fredag kl. 9-16.

Killfrågor.se

https://killfragor.se/

På killfrågor.se kan du som känner dig som kille chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vad du vill och de som svarar är vuxna volontärer som har fått utbildning. Chattens öppettider är: måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag kl. 19-21.

SHEDO

http://www.shedo.se/

Föreningen SHEDO stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar och självskadebeteende men mår idag bra. Chatten har öppet: måndag, tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag klockan 20-22.

Storasyster

www.storasyster.org

Storasyster är med 140 volontärer Sveriges största stödorganisation för den som utsatts för sexuella övergrepp. Storasyster tar årligen emot över 2 500 personer som annars inte skulle haft någon att vända sig till. Storasyster tar emot alla, oavsett könsidentitet från 13 år och uppåt som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De erbjuder även stöd till anhöriga. Storasyster har hela Sverige som upptagningsområde och arbetar aktivt för att motverka sexuellt våld inom tre fokusområden: prevention, stöd och opinionsbildning.

Jourhavande medmänniska

www.jourhavande-medmanniska.com

En jourtelefon som har öppet nattetid kl. 21-06, alla dagar i veckan. De som svarar är inte professionella kuratorer utan vanliga medmänniskor. Telefon: 08-702 16 80. Du kan även chatta på söndagar mellan klockan 21-24.

Tjejzonen

https://www.tjejzonen.se/fa-stod/chatterna/

Varje kväll tar fyra personer emot samtal i Sommarchatten. Vem du hamnar hos sker slumpmässigt och det är olika personer som sitter i chatten varje kväll. Sommarchattens öppettider från den 15 juni till den 30 augusti 2020: Klockan 20–22 på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar.

Kärleken är fri

https://karlekenarfri.se/

En anonym stödchatt för dig som är barn eller ung och är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. De som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det du chattar om inte får föras vidare. Öppettider under juli månad: måndagar klockan 13-16 och 19-21, tisdag, onsdag och torsdag klockan 19-21.

Ungarelationer.se

https://ungarelationer.se/

Ungarelationer.se ger stöd och information till dig som är under 20 år som blir utsatt för våld i din relation, är kompis till någon som blir det eller är den som utsätter. Chatten är öppen varje kväll klockan 20-22.

Ungdomsmottagningen

https://www.umo.se/

På ungdomsmottagningens hemsida finns mycket bra information för ungdomar. Kika in där och länka dig vidare.

HBTQ-jouren

http://www.hbtq-jouren.se/

RFSL har bedrivit en stödmottagning sedan 1998. Målgruppen är hbtq-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld.

Akut

Om du mår så dåligt att det känns som att du inte vill leva längre eller om någon i din närhet mår så dåligt ring 112.