Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Familjecentralen Växthuset i Gråbo

Från och med måndagen 11 maj 2020 har våra öppna förskolor uteverksamhet. Hitta mer information om detta nedan under rubriken Öppettider och aktuell information.


Välkommen till Familjecentralen Växthuset i Gråbo. Verksamheten vänder sig till föräldrar eller anhöriga med barn i åldern 0-6 år, fram till förskoleklass.

Vi vill skapa en mötesplats, där familjen kan knyta nya kontakter, få kunskap och information samt råd och stöd. Här finns möjlighet för dig att aktivera ditt barn med inne- eller utomhuslek. Även du som är gravid eller du som är mor- och farförälder är hjärtligt välkommen. 

Kostnadsfri Öppen förskola

I den öppna förskolan finns möjlighet till utomhus- och inomhuslek. Fika serveras till självkostnadspris. Verksamheten är i övrigt kostnadsfri och du och ditt barn kan komma och gå som ni vill, under våra öppettider.

Utöver den öppna verksamheten finns resurs av socionom som kan stötta de familjer som känner behov av extra stöd. Du kan vända dig till socionomen för att få stöd i föräldrarollen eller andra sociala frågor.

Vi finns på adressen, Lundbyvägen 35-37, Vårdcentralen i Gråbo.

Fyra delar

Familjecentralen är ett samarbete mellan Lerums kommun och Närhälsan Västra Götalandsregionen, och består av barnmorskemottagning, barnavårdscentral, förskola och socialtjänst. Vi samarbetar tätt inom verksamheterna.

Om du vill komma i kontakt med socionom eller pedagog kan du prata med din sköterska på BMM eller BVC för ett gemensamt möte eller ta kontakt direkt via telefon.

Öppettider och aktuell information

Familjer med barn 0-6 år (upp till förskoleklass) är välkomna på uteaktiviteter med oss. Vi umgås, leker och sjunger tillsammans och skapande verksamhet erbjuds. Vid utelek har vi sångsamling cirka klockan 10 och klockan 14. Vid vissa tillfällen har vi teman med inbjudna gäster. Alla aktiviteter är utomhus och öppna förskolans lokaler finns inte tillgängliga, därmed finns ingen tillgång till kök eller toalett. Vid utelek på gården erbjuds kaffe/te och frukt till självkostnadspris, ta med egen matsäck om önskas. Medtag gärna något att sitta på. Aktiviteterna genomförs om inget oförutsett inträffar, eventuella ändringar eller inställda aktiviteter meddelas här på hemsidan.

Schema

Från och med 7 september gäller följande grundschema:

 • Måndag: klockan 9.30-12, utelek på Familjecentralens gård med Miniröris klockan 10. Klockan 13-15.30 utelek på Indianlekplatsen i Gråbo. 
 • Tisdag: klockan 9.30-12 utelek på Familjecentralens gård. Klockan 11 är det barnvagnspromenad för de som önskar, samling utanför Gråbo vårdcentral och vi promenerar cirka en timme tillsammans.    
 • Torsdag: klockan 9.30-12 samt klockan 13-15.30, utelek på Familjecentralens gård 
 • Fredag: klockan 9.30-12, utelek och rörelseaktiviteter på Familjecentralens gård.

Kalendarium

 • 17 september får vi besök av Gråbo bibliotek klockan 10. Bibliotikarie pratar om vikten av läsning, ger boktips och informerar om våra bokpåsar.
 • Tisdagarna 15 och 29 september följer personal från Gråbo barnavårdscentral (BVC) med oss på våra barnvagnspromenader och kan svara på frågor om barn och hälsa.
 • 22 september kommer mödra-barnhälsovårdspsykolog klockan 10 och föreläser om barn och gränser. Det kommer finnas utrymme att ställa frågor.
 • 24 september klockan 10 besöker dietister från Familjecentralernas matkasse oss och pratar om enkel och hälsosam mat samt delar med sig av recept som underlättar i vardagen. Denna gång med tema utflyktsmat.
 • 28 september klockan 10 får vi besök av sjukgymnast från Familjecentralernas gympapåse. Kom och ta del av rörelseinspiration för familjen.
 • 5 oktober, följ med på utflykt till Bergums fritidslantgård och träffa djur. Ta gärna med egen matsäck, det finns möjlighet att grilla om du önskar. Vi erbjuder två pass under dagen, pass 1 klockan 10-12 samt pass 2 klockan 13-15. Anmälan krävs och görs till vaxthuset@lerum.se, ange vilket pass samt antal personer. Begränsat antal platser. Denna dag har vi inga uteaktiviteter enligt ordinarie schema i Gråbo och Floda.  
 • 8 oktober klockan 10.30 får vi besök av tandvården som pratar om barn och tandhälsa.

Välkommen också att ta del av ytterligare aktiviteter i vår verksamhet, se Öppna förskolan i Floda.

Vi följer Folkhälsomyndighetens och Lerums kommuns rekommendationer:

 • Kom enbart om ni är friska och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom
 • Håll avstånd till varandra
 • Ha god handhygien
 • Max 50 personer

För mer information om dessa rekommendationer se länken om kommunens hantering av Covid-19 under Mer information. 

Varmt välkomna att följa med oss på uteaktiviteter.

Hälsar personalen Familjecentralen Växthuset och Öppna förskolan i Floda

Kontakta Familjecentralen Växthuset 

Telefonnummer: 0302-52 15 79
E-post: vaxthuset@lerum.se

Du är varmt välkommen att ta kontakt med oss.