Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Vill du bli borgerlig vigselförrättare?

Det är Länsstyrelsen som utser borgerliga vigselförrättare. Om du vill bli vigselförrättare i Lerums kommun ska du skicka en ansökan till Länsstyrelsen i Västra Götaland. I ansökan ska du beskriva vilka kunskaper du har och vilka kvalifikationer du i övrigt har som gör att du är lämplig som vigselförrättare.

En borgerlig vigselförrättare ska bland annat ha god kunskap om den lagstiftning som gäller och veta hur en vigsel går till, både vad jag gäller ceremoni och pappersarbete. De kvalifikationer som krävs är bland annat gott omdöme och att ha erfarenhet för att kunna fullgöra uppdraget på bästa sätt.

Den som har ett kommersiellt intresse med sin ansökan om att få bli vigselförrättare blir diskvalificerad. Du får med andra ord inte ha ett vinstsyfte med uppdraget.

Länsstyrelsen utser bara så många många vigselförrättare som behövs i kommunen. Om du skickar in en ansökan till länsstyrelsen om att få bli vigselförrättare får Lerums kommun möjlighet att yttra sig över om det finns ett behov av ytterligare vigselförrättare. 

Du hittar mer information på länsstyrelsens webbplats via länk nedan under Mer information.