Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Krisinformation via telefon

Från den 1/2 2015 kan SOS alarm skicka meddelande till de mobiltelefoner som är registrerade inom ett drabbat område. Det går också att skicka meddelande till de fasta telefoner som finns i området.

Hesa Fredrik i din mobiltelefon

Från och med den 1 februari 2015 är det möjligt för allmänheten att få Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som SMS till mobiltelefoner som är registrerade på en adress i ett drabbat område.

Systemet som lanserades i september 2014 har tidigare endast kunnat leverera VMA via talmeddelande till fasta telefoner i ett drabbat område. Systemet kompletterar de traditionella kanalerna för VMA; radio, TV och utomhusljudsignalen Hesa Fredrik.

För att nå ut till ännu fler människor vid en eventuell stor händelse och ytterligare öka tryggheten, kompletteras nu VMA med varningar via telefon. Det innebär att du kan bli varnad direkt om något händer i ditt område.

I nästa steg är tanken att kunna positionera och varna via mobiltelefon. För att göra det möjligt behövs en lagändring i lagen om elektronisk kommunikation. Lagändringen är nödvändig för att kunna kunna lokalisera invånare med hjälp av mobiloperatörerna i händelse av ett VMA. En ansökan om lagändring har lämnats in under hösten .

Samhällets olika instanser gör naturligtvis allt som står i deras makt för att förebygga kriser. Men ibland är både oturen och olyckan framme, och då gäller det att hantera situationen så snabbt som möjligt, även när det gäller information och varningar. Därför använder SOS-alarm ett system som heter VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, bestående av radio, tv och utomhusljudsignaler (Hesa Fredrik).

Mer information om VMA hittar du under länken här:

www.msb.se/vma