Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Hjälp och stöd vid beroende

Har du problem med eller är beroende av alkohol, narkotika, tabletter och spel kan du få hjälp av kommunen att ta dig ur ditt missbruk. Kanske är du orolig över att en anhörig eller närstående har missbruksproblem?

På den här sidan får du reda på hur en ansökan eller anmälan för att få hjälp går till och vilket stöd som kommunen erbjuder.

På vuxenenheten kan du få hjälp med din beroendeproblematik

Vi på Vuxenenheten består av socialsekreterare som utreder ansökan om stöd, behandling och anmälan om beroende, risk- och missbruk. På enheten arbetar även behandlare i vår öppenvård, Beroendemottagningen.

Vi som arbetar här har tystnadsplikt. Det innebär att vi inte kan lämna ut eller inhämta information om dig, om du inte samtycker till det. 

Hur du gör en ansökan eller anmälan

Vill du ansökan för att själv få hjälp och behandling för ditt beroende kontaktar du kommunens kundcenter, KomIn på telefonnummer 0302-52 10 00. Då kopplas du vidare till vuxenenheten, där du får prata med en socialsekreterare under deras jourtid. Se jourtiderna längre ner på sidan. 

När du ansökt får du komma på ett första samtal för att planera din utredning med en socialsekreterare på Vuxenenheten. En utredning innebär att vi ser över dina behov av hjälp och stöd.  

Om du känner oro för att en närstående eller anhörig har missbruksproblem kan du vända dig till kommunens kundcenter och lämna en orosanmälan. Du får då prata med en socialsekreterare på Vuxenenheten. Du kan som anhörig även välja att vara anonym.

Stöd för dig som är anhörig

Du som anhörig till någon med beroendeproblematik kan också behöva stöd. Du kontaktar då kommunens växel, KomIn på telefonnummer 0302-51 10 00 och ber att få bli kopplad till Vuxenenheten.

Kontaktuppgifter till Vuxenenheten

Besöksadress för vuxenenheten är Stationsvägen 10 i Lerum.
Du når oss via kommunens växel, KomIn på telefonnummer 0302-52 10 00.

Beroendemottagning

Den som är i behov av hjälp kan efter kontakt med socialsekreterare erbjudas stödsamtal, drogtester och behandling i kommunens öppenvårdsverksamhet på Beroendemottagningen. På Beroendemottagningen har vi inga sjukvårdande insatser. Alla samtal är kostnadsfria och vi har tystnadsplikt.

För drogtest eller utandningsprov

Drogtest och utandningsprov sker på Beroendemottagningen. För att få lämna drogtest och utandningsprov behöver du ha kontakt med socialsekreterare.

  • Måndag: klockan 16-17.
  • Torsdag: klockan 8.30-9.30.

Från och med den 1 oktober 2021 kommer vi möjliggöra drogtest och utandningsprov på måndagar som ovan men torsdagar klockan 8-9.

Jourtider att lämna ansökan eller göra anmälan

Vill du ansöka om stöd eller lämna en orosanmälan är du välkommen att göra det via kommunens kundcenter KomIn på telefonnummer 0302-52 10 00. Du kopplas då vidare till vuxenenheten. Du är välkommen att kontakta oss under följande tider:

  • Måndag klockan 13-18
  • Tisdag klockan 13-16.30
  • Onsdag klockan 13-16.30
  • Fredag klockan 13-15

Du också lämna ansökan eller anmälan till vuxenenheten via receptionen på Stationsvägen 10 i Lerum.

Socialjouren i Göteborg kvällar och helger

Socialkontoret i Lerum har inte öppet kvällar och helger, och personer som behöver hjälp övrig tid i akuta situationer är hänvisade till socialjouren i Göteborg. Du kan nå Socialjouren i Göteborg på telefonnummer 031-365 87 00. Besöksadressen är Stora Badhusgatan 14 i Göteborg.