Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Pågående projekt

Enheten för mottagande och integration har startat projekt för att hjälpa nyanlända personer snabbare till arbete eller studier. I dagsläget finns projektet Trappan som är igång sedan hösten 2019.

Jobbverkstan

Jobbverkstan är en kurs på sju tillfällen som vänder sig till nyanlända personer som bedöms stå relativt nära den svenska arbetsmarknaden. Syftet med kursen är att deltagarna ska få de verktyg som behövs för att de ska få ett arbete. De får hjälp att skriva CV och personligt brev, söka arbete via olika plattformar, träna för arbetsintervju, information om olika utbildningar etcetera. Kursen är ett samarbete inom Lerums kommun mellan Arbetsmarknadsenheten, Vuxenutbildningen och Enheten för mottagande och integration.

Städprojekt

Arbetsmarknadsenheten driver i samverkan med Sektor Lärande ett projekt inom lokalvård med syfte att lära ut grundläggande kunskaper inom städ. Målsättningen är att öppna upp möjligheten att få anställning inom lokalvård och på så sätt öka sina chanser att etablera sig på arbetsmarknaden. Städprojektet startade augusti 2020 och kommer att pågå till december 2021.

Kursledaren och några av deltagarna berättar om städprojektet.

- Det är från handbollsklister till pandemispritning. Jag brukar säga att alla kan städa men alla kan inte städa på tid. Det ställs höga krav idag, en duktig lokalvårdare ska gör rent en toalett på under två minuter, säger kursledare Karin Willing Ljungberg.

För att hålla det tempot krävs goda kunskaper i ergonomi och hur redskap och material ska användas.

- Om du inte använder prylarna på rätt sätt sliter du snabbt ut armar och axlar.

Tahane Tello har tidigare jobbat inom restaurangbranschen, såväl som kock inom arabisk och svensk matlagning. Nu har hon påbörjat en timanställning som lokalvårdare hos en av branschens största aktörer.

- Jag hoppas att det om ett år kan leda till en fast tjänst. Jag är jättenöjd med kursen.

Nedal Alhariri jobbade som murare i Libanon. Nu ser han fram emot att få jobba som lokalvårdare.

- Jag ska erkänna att jag tyckte det var svårt först. Jag hade ingen vana. Men nu kan jag städa i högt tempo. Jag är redo.

Safia Al Sawmhi praktiserade på Almekärrsskolan i höstas.

- Det har varit mycket bra. Bra kurs och Karin som ledare är fantastisk.

Totalt medverkade 16 deltagare i utbildningen.