Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Bostad

När hjälper kommunen till med bostad?

Varje kommun i Sverige har fått i uppdrag att ansvara för bosättning av vissa grupper av nyanlända personer. Detta bestämdes 2016 av en ny lag som kallas för Bosättningslagen (Lag 2016:38 om bosättning av vissa nyanlända invandrare för bosättning).

Klicka här för att läsa om bosättningslagen i sin helhet.

Kommunen ansvarar för att ge nyanlända personer, som har fått en anvisning från Migrationsverket, en plats att bo inom kommunens gränser. Detta inkluderar de personer som kommit till kommunen från Migrationsverkets anläggningsboende eller som kommit som kvotflykting via UNHCR.

En del personer väljer själva att bosätta sig inom Lerums kommun. De är då egenbosatta och har inte kommit till kommunen via någon anvisning. Dessa personer har inte möjlighet att få en bostad av kommunen. Däremot har de rätt till samma insatser i form av information och stöd som andra nyanlända.

En plats att bo

En plats att bo innebär inte att varje person får en egen lägenhet. Med den rådande bostadsmarknaden i Göteborgsområdet är hyreslägenheter mycket sällsynta, även inom Lerums kommun. Kommunen kan ofta enbart erbjuda en plats i ett kollektivt boende där man får hyra ett enskilt rum men delar vissa ytor med andra personer.

Var och en ansvarar för sin egen boendesituation

Du som kommer som nyanländ till Lerum via anvisning får hjälp med en bostad som en uppstart på din tid som kommuninvånare. Efter den initiala hjälpen så har du, precis som alla andra som bor i vår kommun, ansvar för din egen boendesituation. Det är därför väldigt viktigt att var och en gör vad de kan för att själva hitta en bostad.

Boskola för dig som är nyanländ

Enheten för mottagande och integration håller i boskola för dig som är nyanländ i kommunen. I boskolan pratar vi om de regler som en behöver förhålla sig till när en bor någonstans som hyresgäst. Vi går också igenom vad som är viktigt att du som hyresgäst tänker på. Du får dessutom hjälp med hur du bäst söker ny bostad på egen hand. Nedan hittar du länk till Förbo som är den hyresvärd som har flest lägenheter inom Lerums kommun.

Mer information