Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Språkvän

Vad är språkvän?

Språkvän är ett sätt att umgås över gränserna. Nyanlända får kontakter med etablerade personer i Sverige så att deras vardag underlättas, de lär sig snabbare svenska och sociala koder.

Vad syftar språkvän till?

Att underlätta en social integration för alla nyanlända och skapa mötesplatser människor emellan. Ett sätt att bygga broar mellan människor, förebygger fördomar och skapar ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Vem kan bli språkvän?

Du som är etablerad i samhället och kan språket (infödd svensk eller med invandrarbakgrund) och vill göra en frivilliginsats på fritiden kan bli en språkvän. Du kan vara en person, en familj, en grupp eller ett företag/förening.

Vem kan få en språkvän?

Du som relativt nyligen har invandrat till Sverige kan anmäla dig för att träffa en språkvän. Det krävs endast att du kan lite svenska och vill vara aktiv/engagerad i en personlig kontakt.

Vad gör språkvännen?

En språkvän är en person eller familj som engagerar sig frivilligt/oavlönat på fritiden med att guida/välkomna och språkträna nyanlända. De kan fungera som en länk till det svenska samhället.

Utgångspunkter – vad ska jag tänka på?

Det handlar inte om att lära en person hur samhället fungerar utan om att umgås och ha roligt. Skapa ny kunskap och förståelse för olika kulturer och levnadssätt. Det ger en chans att hitta nya vänner samtidigt som man kan utvecklas som person.

Hur går det till?

Det första steget för att bli språkvän är att anmäla intressegenom att fylla i ett formulär för matchning. När matchning är gjord får du information om en person som du ska träffa tillsammans med samordnaren. Var förberedd på att det kan ta tid innan du får träffa en person.

Hur länge pågår kontakten?

Så länge båda parter vill att den ska pågå.

Vad gör vi när vi träffas?

Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Som till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans och annat som ni finner roligt och intressant. En del träffas enbart för att umgås och prata. Det är ni som bestämmer – tillsammans.

Hur anmäler jag mig?

För att få en bra matchning skulle vi vilja att du fyller i webformuläret på denna sida.

Någon av samordnarna från språkvän kontaktar dig sedan. Var förberedd på att det kan ta tid innan du matchas med en person.

Frågor

Har du frågor om språkvän? Skicka ett mail här.

Jag vill anmäla mig
Jag vill matchas
Vem jag önskar att träffa