Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Ekebacken

Ekebacken är ett gruppboende för personer med demensdiagnos, som ligger i lugna och rofyllda villaområden med närhet till sjön Sävelången i Floda.

Boendet

På Ekebacken finns 20 lägenheter fördelade på två plan. På varje våning finns gemensamhetsutrymmen samt uteplats och balkonger. I varje lägenhet finns badrum med dusch samt köksskåp med kylskåp, kokplatta och diskbänk. Det finns möjlighet att ha eget telefonabonnemang och ett basutbud till TV ingår. Önskar man fler TV-kanaler eller egen internetuppkoppling ordnas detta på egen hand av hyresgästen. Till lägenheten finns trygghetslarm kopplat som täcker samtliga inomhusmiljöer.

På näraliggande Sävegården finns samlingssal för sociala aktiviteter och umgänge. Vi har ett tillagningskök där alla måltider lagas på plats och en vacker trädgård med utrymme för promenader samt sköna sittplatser i sol och skugga. 

Personal

På Ekebacken arbetar undersköterskor och vårdbiträden. De är tillgängliga dygnet runt. En sjuksköterska arbetar på Ekebacken dagtid måndag till fredag, övrig tid finns ett mobilt sjukskötersketeam att tillgå. En läkare från Närhälsan i Floda är knuten till boendet och finns tillgänglig varje vecka. Fysioterapeut och arbetsterapeut finns på plats på tisdagar samt efter behov.

Verksamheten har en enhetschef som har det övergripande ansvaret och en enhetssamordnare som sköter personaladministration och schemaläggning mm och tätt samarbete görs med näraliggande Nya Sävegården.

Omsorg

Vi arbetar med ett salutogent förhållningssätt och personcentrerad omvårdnad för att skapa livsglädje och meningsfull vardag för den äldre. För den som har demensdiagnos samarbetar vi med legitimerad personal inom ramen för BPSD (Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens) för att öka trygghet, självständighet och ett gott bemötande.

Vi arbetar med kontaktmannaskap och varje boende har en kontaktperson. Syftet med kontaktmannaskapet är bland annat att med stor respekt för den boendes integritet och självbestämmande öka möjligheterna till ett förtroendefullt förhållande mellan den boende, dess närstående och personalen. Kontaktpersonen upprättar en genomförandeplan tillsammans med den boende och närstående.

Måltider och aktiviteter

Vi serverar morgonfika, frukost, förmiddagskaffe, middag, eftermiddagskaffe/mellanmål, kvällsmat, kvällskaffe och nattsmörgås för den som önskar. Vi ser måltiden som dagens höjdpunkt med god samvaro och trevlig dukning efter årstid. Vid högtider serveras trerätters middag. Vi erbjuder brunch och finlunch i samlingssalen några gånger per halvår och temaveckor med t.ex. mat från olika världsdelar eller bakverk.

Vid boenderådet har våra hyresgäster möjlighet att påverka vårt utbud av aktiviteter och komma med synpunkter som vi gör vårt bästa för att ta vara på.

Aktiviteter anordnas varje dag efter de boendes önskemål. Vi förespråkar daglig utevistelse året runt. Vi promenerar, lyssnar på musik, samtalar och använder Joyvest för ökad rörelseförmåga och dans. På onsdagar får vi besök från kyrkan som håller gudstjänst i mindre format för de som önskar. I Nya Sävegårdens samlingssal spelar vi bingo och där erbjuds ofta musikunderhållning som brukar vara mycket uppskattad. Där finns också ett interaktivt som lockar till rörelse och fascination och som underlättar samvaro med andra för den med kognitiv svikt.

Lägenhet beviljas av kommunens biståndshandläggare. Det är cirka 15 minuters promenad till tåg och buss. Flexlinjen har hållplats utanför Ekebackens huvudentré. Goda parkeringsmöjligheter finns.

Ekebacken vån 1 0302 – 52 24 64
Ekebacken vån 2 0302 – 52 24 65
Enhetschef 0302 - 52 24 60

Klicka här för att komma till biståndshandläggare >>