Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Måltider för äldre

Måltidsservice är en organisation i kommunens regi som servar Lerums kommunala skolor, förskolor och äldreboende med mat.

Det finns totalt 60 offentliga kök i Lerums kommun fördelade inom förskola, skola och äldreomsorg. Här arbetar 140 tillsvidareanställda kockar och måltidsbiträden – varav en verksamhetschef, fyra enhetschefer, en kostekonom, en dietist och två enhetssamordnare.                                                

Meny för äldre

Maten är viktig för hälsan och ska innehålla nödvändiga näringsämnen enligt de normer som statens livsmedelsverk och Socialstyrelsen rekommenderar för målgruppen som kommunen planerar mat för.

I våra kök lagas all mat på plats så långt det är möjligt från grunden av våra kockar.  Varje dag serveras frukost, lunch och kvällsmat. Varje dag serveras också en dessert till lunch. Menyn planeras efter en gemensam och årstidsanpassad meny som bygger på traditionell husmanskost. Måltiderna serveras på plats på avdelningarna men också i den gemensamma restaurangen där det finns.       soppaFoto av: Ida Lindgren 

På varje äldreboende finns det kostombudsträffar där man diskuterar vad som är bra och vad som kan göras på annat sätt. På så vis finns möjlighet att framföra åsikter om maten. Det finns en menygrupp inom måltidsservice för hela äldreomsorgen som fastställer menyn för äldreomsorgen.                                 

Traditionerna lever vidare

Under högtiderna försöker vi att uppmärksamma och lyfta dessa genom maten. Traditionsenlig jul- påsk- och midsommarmat serveras. Likaså gäller uppmärksammade dagar som till exempel äldreomsorgens dag, måltidens dag, Gustav Adolfsdagen m fl.

Ekologisk mat

Varje dag tillagas sammanlagt cirka 8740 luncher i våra kök. Lerums kommun ligger bra till bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologisk mat i förskola, skola och äldreboende. 2014 var ekologisk mat 29,6 procent. 2015 hamnade vi på 39,7 procent och 2016 en ökning till 39,8 procent. Från 2014 har inköpen av ekologisk mat ökats med 10,2 procentenheter.

Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025

Inom måltidsservice arbetar vi med att använda så långt det är möjligt ekologisk mat, minska köttkonsumtionen, öka andelen svenskt kött, laga klimatsmart mat (vegetariskt, sällan ris, minska mängden rött kött) och säsongsanpassar våra menyer. 

Specialkost

konsistensanpassad matFoto av: Ida Lindgren  Har du behov av anpassad kost måste du ha ett intyg från sjuksköterska. Vi anpassar maten så att du som har en allergi eller sjukdom får mat som är tillagad efter dina behov. Vid sjukdom eller dålig aptit kan man behöva extra energi och protein. Det finns då möjlighet att få berikad kost. De som har tugg- och sväljsvårigheter kan få konsistensanpassad mat. Det finns här möjlighet att få det delat, paté, timbal, gelé till att få allt i flytande form.Har du frågor eller synpunkter kontakta oss gärna via e-post maltidsservice@lerum.se