Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Demens

Alla kan drabbas av sjukdomen eller bli anhörig till en närstående som drabbas!

Vad är demenssjukdom?

Man i rullstol blir omkramad Vid demenssjukdom kan minnet, uppmärksamheten, tänkandet, orienteringsförmågan, förståelsen, initiativförmågan och mina praktiska förmågor drabbas. Det blir svårt att planera och strukturera vardagen på det sätt som jag klarat självständigt under mitt vuxna liv. Att klara vardagens alla vanliga och nödvändiga aktiviteter blir svårare och svårare.

Demenssjukdomarna tillhör våra stora folksjukdomar. Varje år insjuknar uppemot  25 000 personer i en demenssjukdom. De allra flesta är äldre, demens är sällsynt före medelåldern. Efter 65 års ålder ökar risken betydligt – var femte person över 80 år är drabbad. Det totala antalet demenssjuka i Sverige beräknas till närmare 150 000 personer, en siffra som kommer att stiga i takt med att den äldre befolkningen ökar i antal.

År 2025 beräknas 180 000 personer ha en demenssjukdom, 2050 kan så många som 240 000 vara drabbade – om dagens befolkningsprognoser slår in och inget botemedel utvecklats till dess.

Demenssjukdom drabbar också närstående. Närstående är ofta en nödvändig länk i utredning, omvårdnad och kontinuitet för personen som är sjuk.Ett äldre par som ser på varandra.

Här kan du hitta det stödet som Lerums kommun kan erbjuda dig som anhörig eller närstående till en person med demens.

 

Mer information inom demensområdet finns också på http://www.demenscentrum.se/