Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Hemtjänst

Hemtjänsten ger omvårdnad och hjälp i hemmet till dig som är äldre, har ett tillfälligt behov eller en funktionsnedsättning.

Hemtjänst på promenad med äldre kvinnaFoto av: Anna RehnbergSyftet är att du ska kunna bo kvar hemma och få hjälp med det som är tungt för dig att utföra själv.

Hemtjänsten kan till exempel hjälpa dig att:

  • handla
  • ordna måltider
  • tvätta
  • städa
  • sköta personlig hygien
  • komma ut på promenad

Du kan få hjälpen några gånger i månaden, flera gånger om dagen eller dygnet runt. Hur ofta och vad du ska få hjälp med bestäms av vad du vill och har behov av.

Vem kan få hjälp av hemtjänsten?

Hemtjänsten är till för dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning.

Vad kostar hemtjänst?

Du betalar en avgift för hemtjänst. Hur mycket det kostar för dig beror på hur stor inkomst du har, rådande maxtaxa och hur mycket hjälp du får.

Så ansöker du

För att ansöka om hemtjänst fyller du i och skickar in blanketten " Ansökan om bistånd enligt socialtjänsten, SoL". Du kan använda vår e-tjänst, eller ladda ner och skriva ut blanketten längst ner på sidan. Du kan även kontakta kommunens biståndshandläggare.
Klicka här för att komma till biståndshandläggare.

Du kan välja vem som ska komma hem till dig

Du kan själv välja vilket företag som kommer hem till dig. Om du vill ha ett privat företag som sköter hemtjänsten, måste företaget vara godkänt av kommunen och uppfylla de krav som ställs för att få arbeta med hemtjänsten.

Möjligheten att välja utförare gäller för hemtjänst mellan klockan 07 och 23. Om du behöver hjälp på natten är det alltid kommunens nattpatrull som kommer hem till dig.

Tjänster som Trygghetslarm och färdtjänst är hjälp som kommer från kommunen och den hjälpen behåller du oavsett vilken utförare av hemvård du väljer.
Klicka här för att läsa mer om trygghetslarm.

Klicka här för att läsa mer om färdtjänst.

Välj samma eller olika utförare

Du kan välja utförare av både omvårdnadsinsatser, som till exempel hjälp med att klä sig, och av serviceinsatser, som kan innebära hjälp med att städa och tvätta.
Du kan välja olika utförare av service- respektive omvårdnadsinsatserna om du vill, men det går även att ha samma utförare till båda insatserna.

Om du inte vill byta utförare

Om du redan har hemtjänst och inte vill byta behöver du inte göra något alls. Den personal du har idag fortsätter att komma till dig. Om du vill byta utförare kan du göra det när du vill. Kontakta din biståndshandläggare så får du den information du behöver.
Klicka här för att komma till biståndshandläggare.

Samma avgift

Du som får hemtjänst betalar en avgift som är relaterad till din inkomst. Avgiften betalar du alltid till kommunen, oavsett vilken utförare du väljer. De privata företagen kan också erbjuda tilläggstjänster som till exempel snöskottning. Om du vill ha en syssla utförd som inte ingår i ditt biståndsbeslut står du själv för hela kostnaden och betalar direkt till utföraren.

Vill du veta mer om hemtjänst och möjligheten att välja utförare och vad de erbjuder för insatser, kan du vända dig till Lerums kommun, Sektor vård och omsorg, telefon 0302 - 52 10 00.

Kvalitetsmätning

Personer med hemtjänst och deras anhöriga tillfrågades hur nöjda de är med den omvårdnad de får. Se resultatet av kvalitetsmätningarna.
Klicka här för att se resultat av kvalitetsmätningarna.

Företag som vill erbjuda hemvård

Vill du som företagare erbjuda hemtjänst i Lerums kommun?
Klicka här för information om vad som gäller.

I länken nedan hittar du mer information om hemtjänstverksamheter och boenden.