Lerumsskola har vunnit två timmar med Stefan Holm

Publiceringsdatum : 2012-11-15

Under två dagar i september genomförde Berghultsskolan i Floda sitt eget OS. I skolans anda, med betoning på trygghet och att alla ska vara med, byggdes gemenskap i åldersblandade grupper med olika aktiviteter. Det gjorde susen hos Sveriges olympiska kommitté och i tävlingen OS i skolan. Berghultsskolan står som segrare och har vunnit två timmar med höjdhoppslegenden Stefan Holm.

- Vi är oerhört stolta över detta, säger förskollärare Evalotta Bengtsson på Berghultsskolan.

Hela skolan med runt 220 elever deltog i OS i september. Barnen delades in i grupper om cirka tio i varje, med barn från förskoleklass till årskurs fem. De hade högtidlig invigning, egenskriven sång, egen olympisk eld som tändes, maskot och olika grenar att delta i. Det var allt från längdhopp till grenar som ännu inte blivit officiella olympiska grenar, som klädnypa på snöre. Under de två dagarna gjorde gruppen allt tillsammans.

- Det byggde mycket på gruppövningar och på det här sättet byggde vi gruppen på ett par dagar och bygger relationer. Vi arbetar mycket med trygghet. Vi skrev upp gruppernas resultat men tog inte ut någon vinnare. Alla fick diplom. Huvudsaken är att alla är med, säger Evalotta Bengtsson.

De olika grupperna representerade olika länder. Innan tävlingarna drog igång hade barnen fått flaggor och fått ta reda på mer om det land de representerade.

- Det är ju ett sätt att jobba med länder.

Med den här OS-aktiviteten var Berghultsskolan också med och tävlade i OS i Skolan. Projektet utformas efter skolans förutsättningar och eleverna arbetar med grundstenarna i de Olympiska tankarna, vilka också överensstämmer med målen i läroplanen.

Nu står det klart att Berghultsskolan har vunnit. Tanken att alla ska vara med gillades av juryn. Priset är ett par timmar med tidigare OS-guldmedaljören Stefan Holm. Den 6 december kommer han till Berghultsskolan. Då blir det höjdhoppning på skolan.

- Det är fantastiskt, väldigt roligt, säger Evalotta Bengtsson.