Vårt Fritidshem

Vårt Fritids på Centralskolan skall vara en trygg punkt mellan skolan och hemmet där barnen har möjlighet till både avkoppling och aktiviteter

Hoppande barnVi vill ge barnen möjligheter att umgås med kamrater och växa som självständiga individer.

Vårt uppdrag är att erbjuda en verksamhet som ger barnen trygghet och omsorg samtidigt som den är rolig och intresseväckande. Verksamheten utformas utifrån läroplanen, de allmänna råden för fritidshem, samt barnens idéer och olika behov.

Leken

Leken är för oss ett verktyg som främjar barnens sociala utveckling. I vår verksamhetsplan finns formulerat hur viktigt vi tycker det är att barnen lär sig att vara rädda om varandra och om vår gemensamma miljö. Inne som ute.

För barn i skolåldrarna är gruppen en viktig del för att barnen skall kunna utveckla en social identitet och en god självkänsla. Det är i interaktion med andra som man lär sig kompromissa och respektera olika uppfattningar. Vi arbetar med "stoppljuset" som en metod när det gäller konflikthantering.

Väl fungerande grupper bidrar till att barnen lär av varandra, stödjer varandra och utvecklar en social gemenskap.

Skapande verksamhet

Vi arbetar med skapande i olika tekniker och material såsom keramik och bild. Det är också utmanande för barnen att skapa av returmaterial. Även vid olika konstruktionslekar såsom att bygga med Lego, Kapla, eller annat byggmaterial så utvecklas fantasin och skapandet.Våra lokaler

Inomhus har vi stora luftiga lokaler men det finns även möjlighet för barnen att leka i olika smårum. Vi vill att våra olika rum skall vara inbjudande till olika aktiviteter. Vill man vara aktiv skall man kunna det, men vill man bara ta det lugnt efter en strukturerad skoldag, skall det också vara möjligt. Det finns ateljé för dem som vill skapa, böcker, spel, olika byggmaterial, datorer mm

Vår närmiljö

Vår närmiljö erbjuder allt från ängar och klätterträd till ett litet torg med bl.a. vårdcentral, livsmedelsaffär och en leksaksbutik. Ett dopp i sjön Sävelången är bara 10 minuter bort -något som vi utnyttjar på sommarhalvåret. Vi har också en egen "lägerplats" i skogen - Skogskulla. Där kan vi leka ibland träden, kanske göra upp en eld och lära oss om naturen och dess skiftningar.

Vi öppnar

• Fritidshemmet öppnar kl 7.00 varje morgon.
  • Den första morgontimmen är alla barn på 2-3:ans fritidshem.
  • Frukost serveras kl 7.30.
  • Skolan börjar kl 8.00
  • Fritidshemmet stänger för dagen kl.18.00

Finns det behov av fritids andra tider så kontakta rektor.

En eftermiddag på fritids

• När skolan är slut klockan 13.00 (två dagar i veckan går 3:orna till cirka klockan 13.30) så börjar vår fritidsrast, vi är ute till ca kl 14.00.
  • Kl 14.20 serveras det mellanmål i bamba vi äter i lugn och ro till 14.40.
  • Efter mellanmålet har vi ett aktivitetspass bestående av fritt skapande - friare lek inne som ute.

Ändring av schema?

Du behöver en schemablankett, skriv ut, fyll i och lämna till personalen på respektive avdelning.

Klicka här för att komma till schemablanketten >>

Klicka här för att hitta en uppsägningsblankett till fritidshemsplatsen >>