"Det skvätter som på Flumeride!"

Publiceringsdatum : 2019-09-25

Det är en av höstens sista riktigt varma dagar eller kanske sommarens sista. Ute på Rösekullens förskola finns en vattenstation med rännor. En grupp barn samlas tillsammans med utepedagogen Johan kring stationen. De diskuterar vad som ska ske och hur man kan arbeta med materialet på stationen för att sedan hjälpas åt att plocka fram allt.

Barnen fyller gärna mått och hinkar till brädden för att sedan hälla vattnet i rännorna. Rännorna svämmar över som ”flumride” säger barnen. Plastglas plockas fram och blir till båtar som åker i rännorna. En ”flumride” effekt uppstår då vattnet skvätter långt utanför stationen på grund av vattnets lägesenergi och mängd. De yngre försöker fylla hinkar och lyfta dem till toppen precis som de äldre men det är svårt då hinkarna är mycket tunga och vatten åker ut. Några av de äldre barnen hjälper de yngre att lyfta hinkarna till toppen. Det är roligt att hälla! I aktiviteten utforskar barnen ytspänning, lägesenergi, volym och arkimedes princip (som innebär att när material läggs i vatten så rinner vattnet över kanten). 

Efter en spännande förmiddag återsamlas barnen tillsammans med Johan - vad var det som hände? Vad var det som var intressant?

"Vattnet flög utanför!"

"Det skvätter som på flumride!"

"Ja! Flumride!" 

"Jag har varit på Liseberg."

JohanJohan Ytterberg, utepedagogFoto av: Erika Kyrk Seger

vattenvatten till bräddenFoto av: Johan Ytterberg