”Think Globally Act Locally”

Publiceringsdatum : 2013-06-10

I slutet av maj stod elever och personal från introduktionsprogrammen på Lerums Gymnasium värdar för ett europeiskt ungdomsutbyte med 20 deltagare från Bulgarien, England och Polen. Projektet går under namnet ”Think Globally Act Locally” och handlar om hållbar utveckling, miljö och hälsa.

Veckan som gick var fullspäckad med aktiviteter. Universeum, Liseberg, Nääs och Ljungviksskolan i Gråbo imponerade stort på flera av ungdomarna som inte sparar på superlativen.”Think Globally Act Locally”

”Det roligaste, bästa, coolaste och mest minnesvärda jag varit med om”, säger det nästan i kör. Madelene Widlund, 18 år är en av ungdomarna från Lerum som har varit med och arrangerat lägerveckan och hennes känsla för upplevelserna går inte att ta miste på.

Ute på den lilla sjön ligger en polsk kille och flyter. En annan bygger ett konstnärligt sandslott på stranden och båda ser ut som om de vill utnyttja varje sekund av solen och den tid de får på lägergården. Flera av dem kommer från socialt eller ekonomiskt utanförskap men projektet har gett dem tid för att lämna vardagen för en vecka.”Think Globally Act Locally”

Vi har talat mycket om framtiden och hur den ska bli bättre, det är väldigt seriöst och svårt att prata om dessa frågor, säger Ivilina Todorova.

Lägerledarna är pedagoger från gymnasiet och från de andra länderna är de volontärer som stöttar där samhället inte räcker till.

Att ge ungdomar i utsatta situationer självförtroende och makt att påverka sitt eget och andras liv är en långsiktig samhällsekonomisk vinst, menar de.”Think Globally Act Locally”

- Men det är inte bara därför vi gör det här. Det är också av rent egoistiska skäl, vi har väldigt kul, avslutar Ingrid Löwing från Lerums Gymnasium.