Elever på Lerums gymnasium skapar böcker för grundskolan

Publiceringsdatum : 2021-05-26

Med bokserien - Framtidens hjältar - har medieeleverna i årskurs två på samhällsprogrammet på Lerums gymnasium skapat böcker för grundskolan. Varje bok utgår från ett av Förenta Nationernas 17 globala mål för hållbar utveckling och genomsyras av vad var och en kan göra för att skapa förändring.

Tanken är att den som läser ska inspireras till att själv göra skillnad i världen. Böckerna vänder sig till grundskolans lägre åldrar, lågstadiet, och kommer de närmaste veckorna att delas ut i kommunens grundskolor.

Arbetet började med att gymnasieeleverna fick skapa karaktärer, alltså huvudpersoner, till böckerna. Sedan gick de in på webbplatsen för Globala målen, globalamalen.se, och lät varje karaktär göra testet Bli mål­medveten. På så sätt fick de fram vilket globalt delmål som karaktären var mest intresserad av. Det delmålet blev grunden till de spännande berättelser som nu går att läsa i böckerna om Framtidens hjältar. Lerumbaserade Idus förlag har hjälpt till med tryckningen av böckerna och förläggaren, Ulrika Slott­ner, har följt projektet och gett eleverna föreläsningar och löpande feedback på det de producerar. Och böckerna har gymnasieeleverna gjort själva, text, bild och layout.

Film om projektet

Böckerna som ingår i serien är

  • Vi i fyran
  • Att må bra igen
  • Niklas nya liv
  • Loppan bygger hotell
  • Pannkaksfesten