Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Gröna tråden 2019

Återvunna paraplyer och doftljus är årets vinnare av hållbarhetstävlingen Gröna tråden. I år fick två bidrag dela på 50 000 kronor. Det ena bidraget premieras med 35 000 kronor och det andra med 15 000 kronor.

Pristagare i Gröna tråden 2019

Mathilda Sahlén, Tilda Dalek, Maria Staxäng och Stina Dahl, elever på ekonomiprogrammet klass EK3A, har under året drivit ett företag inom ramen för Ung Företagsamhet, UF. Affärsidén har gått ut på att ta tillvara kvarglömda och fullt användbara paraplyer i samverkan med Hittegods i Gbg. Funktionen har förbättras genom att fästa reflexer på dem. Man har på så sätt skapat ett mervärde på en produkt som annars skulle kasserats. Juryn belönade detta bidrag med 35 000 kronor.

Det andra bidraget var också ett UF-företag som drevs av Matilda Gobbert, Milia Persson, Ella Viljanen, Maya Najafi och Malin Boja från klass EK3B. De har tillverkat handgjorda återvinningsbara doftljus av återvunnen stearin.

För att bli nominerad till priset ska man vara elev på Lerums gymnasium och gå i årskurs 3. Arbetet som man nomineras för ska ske inom ramen för det ordinarie skolarbetet och genomföras ur något av hållbarhetsperspektiven; ekonomisk-, ekologisk- eller social hållbarhet. Det ska vara en tjänst eller vara som är innovativ, kan komma till nytta för andra samt ha en affärsmässig potential. Man ska också under arbetets gång haft kontakt med och samverkat med externa aktörer, exempelvis företag eller ideell organisation.

Juryn har bestått av kommunalråden Lill Jansson, Alexander Abenius, Renée Jeryd, chefen för näringslivsenheten Åsa Qvist samt gymnasiets verksamhetschef Göran Careborg.

– Detta var sjätte året som tävlingen genomfördes. Ett tiotal bidrag nominerades till årets tävling vilket var några färre än förra året. Vem vet vad som blir av alla dessa idéer. Allt som vi ser runt omkring oss har ju först funnits i någons fantasi säger Göran Careborg.