Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Gröna tråden 2020

2020 års pristagare i hållbarhetstävlingen Gröna tråden har utsetts. Två bidrag fick i år dela på prissumman, 50 000 kronor. Båda bidragen premieras med 25 000 kronor vardera.

– Detta var åttonde året som tävlingen genomfördes. Ett tiotal bidrag nominerades till årets tävling vilket var några färre än förra året. Vem vet vad som blir av alla dessa idéer. Allt som vi ser runt omkring oss har ju först funnits i någons fantasi säger Göran Careborg.

Övergiven frukt blev müsli

Alma Björk, Alma Thorsson, Elin Pouncette, Sarah Flodmar och Vendela Ahlgren som alla gick på ekonomiprogrammet, drev under förra ett företag, ”Återfrukta” inom ramen för Ung Företagsamhet, UF. Affärsidén har gått ut på att ta tillvara skamfilad men fullt ätbar frukt från lokala handlare i Lerum. Frukten har sedan rostats och utgjort basen i en vegansk och hållbar müsli som paketerats och sålts.  

Modevisning på allas lika värde

Det andra bidraget som premieras är ett arbete som genomförts av Linnea Dusegård och Ebba Karlsson som läste på samhällsvetenskapsprogrammet. De har tillsammans med butikerna i Solkatten skapat ett event med ett tydligt syfte att verka för det socialt hållbara. Allas lika värde och har gestaltats i en modevisning där inkluderingen av gymnasiesärskolans elever varit en bärande idé.  

Enig jury

Juryn var enig i sitt beslut. Juryn har bestått av kommunalråden Lill Jansson, Alexander Abenius, Renée Bengtsson, chefen för näringslivsenheten Åsa Qvist, kommunens utveckling- och hållbarhetschef Kim Erefalk samt gymnasiets verksamhetschef Göran Careborg.

Om Gröna tråden

För att bli nominerad till priset ska man vara elev på Lerums gymnasium och gå i årskurs 3. Arbetet som man nomineras för ska ske inom ramen för det ordinarie skolarbetet och genomföras ur något av hållbarhetsperspektiven; ekonomisk- ekologisk- eller social hållbarhet. Det ska vara en tjänst eller vara som är innovativ, kan komma till nytta för andra samt ha en affärsmässig potential. Man ska också under arbetets gång haft kontakt med och samverkat med externa aktörer, exempelvis företag eller ideell organisation.