Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Lerums seglargymnasium

Lerums seglargymnasium vänder sig till dig som vill elitsatsa på seglingen och samtidigt kunna läsa ett vanligt gymnasieprogram, som ger behörighet för vidare studier vid universitet och högskola.

Hos oss får du möjlighet att utvecklas både som människa och seglare, med siktet inställt på att segla OS-klass och ambitionen att platsa i landslaget. Riksidrottsförbundet och Svenska Seglarförbundet står bakom det elitutvecklingsprogram som ska underlätta för den intresserade och ambitiösa seglaren. Utbildningen i Lerum har funnits sedan 1986. Över tid har skolan fostrat både OS medaljörer, OS seglare, Americas Cup Seglare samt Volvo Ocean seglare.

Kombinera träning och studier

Som elev seglar du på skoltid några eftermiddagar per vecka. Mycket tid på träning läggs även utanför skoltid. Du har goda sparring- och utvecklingsmöjligheter eftersom du tränar med andra och har tillgång till duktiga tränare. Tillsammans med tränaren sätts personliga mål upp för att nå så bra resultat som möjligt, både vad det gäller segling och skolarbete. Du seglar både enmansbåt och tvåmansbåt men även matchracing är ett inslag på schemat.

Ansökan

Riksidrottsförbundet och Svenska Seglarförbundet står bakom det elitutvecklingsprogram som ska förbereda seglaren för en framtid inom seglingen. Ansök senast den 1 december via Seglarförbundets webb. Seglarförbundet tillhandahåller ansökningsblanketter.

Du måste också söka ett gymnasieprogram att kombinera idrotten med. Läs mer om att söka gymnasieprogram på indra2.

Segling har18 platser i Lerum.

Teknik, trim och taktik

På riksidrottsgymnasium fördelas seglingsämnet över sju kurser på vardera 100 poäng. Ingående moment är bland annat

 • seglingsträning,
 • teknik,
 • trim,
 • taktik,
 • strategi,
 • regelkunskap,
 • meteorologi,
 • kost,
 • träningslära,
 • idrottspsykologi,
 • analys,
 • ledarskap.

Sjön Aspen är basen

Basen för seglingsträningen är Lerums Segelsällskaps anläggning vid sjön Aspen. För att få allsidig träning seglar vi vid kusten flera veckor varje läsår. Under säsongen seglar vi cirka sex pass per vecka. Under vintern ägnas träningstiden åt teoretisk utbildning och fysisk träning. Skola, träningsvatten, fys- och teorilokaler ligger alla i närheten av varandra.

Inackordering

Många seglarelever bor inackorderade hos familjer eller i egna lägenheter och en del elever bor kvar hemma. Att få ett inackorderingsrum är vanligtvis inte några problem – det finns en vana bland Lerumsbor att ta hand om elever utifrån orten.

Det finns även en stor erfarenhet bland Seglargymnasiets ansvariga att ha bra och nära kontakt med elevernas föräldrar, inte minst för dem som bor långt från sin hemort.

Kontaktinformation

Tränare

Per Frykholm, per.frykholm@lerum.se, Telefon: 070-286 91 30

Albin Gipperth, Albin.Gipperth@lerum.se, Telefon: 072-200 84 53

Rektor

Lars Andersson, lars.andersson@lerum.se, Telefon: 073-660 48 20