Yrkesintroduktion

Sedan 2010 arbetar vi på Lerums gymnasium med yrkesintroduktion. Det är en individuellt anpassad utbildning som skräddarsys utifrån varje elevs intressen och styrkor. Målet är att eleven ska bli anställningsbar.

Vad innebär det att vara anställningsbar? Kort kan man säga att specifika yrkeskunskaper plus generella kompetenser eller färdigheter ger anställningsbarhet.

Vem läser yrkesintroduktion?

Eleven har oftast ett tydligt yrkesmål, till exempel bilmekaniker, truckförare, grävmaskinist, lastbilschaufför eller undersköterska. Eleverna har gemensamt är att de vill få sin utbildning ute i verkligheten, på en riktig arbetsplats. 

Gruppbaserad yrkesintroduktion mot bygg- och anläggning

ByggintroduktionFoto av: Joakim Holmberg Sedan 2016 har vi en grupp inom yrkesintroduktion med inriktning mot bygg. Där läser du som elev en individuellt anpassad utbildning i syfte att bli behörig för byggprogrammet året efter.

Hur ser en skolvecka ut?

Du läser svenska, matematik och engelska på den nivå där du befinner dig. Du har också idrott och byggteori. Du är i bygghallen två dagar i veckan och genomför praktiska övningar.

Vilka är våra elever?

  • Du ska vara obehörig
  • Du ska vara intresserad av byggyrken
  • Du ska tycka om att arbeta i grupp

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Därför kallar vi dig till en intervju där du får möjlighet att berätta mer om dig själv. Utbildningen är väldigt populär och därför är det extra viktigt att du meddelar om du inte kan komma när vi kallar dig till intervju. 

Kontaktinformation

Programansvarig

Peter Kristensson, 0302-52 18 69, 073-660 48 27 Peter.Kristensson@lerum.se 

Rektor

Cajsa Odhagen Fridén, 0302-52 13 77, cajsa.odhagenfriden@lerum.se

Studie- och yrkesvägledare

Sanna Pitkänen, 0302-52 13 79, sanna.pitkanen@lerum.se