Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Indien 2016

Sedan flera år har Samhällsvetenskapsprogrammet ett utbyte med Christ Junior College i Bangalore, Indien. 18 november till 2 december 2016 åker åtta elever och två lärare från Samhällsvetenskapsprogrammet till Bangalore.

Utbytet fokuserar på utvecklingsarbete och ömsesidig förståelse. Eleverna genomför även studier för sina gymnasiearbeten på plats.

Indienrapport 29 november

Text: Alfred Arnborg

Igår besökte vi slumområdena Ambedkar Nagar och LR Nagar. Två områden som inte går att tagga på instagram och där gatorna saknar namn på Google Maps - mitt i den stora IT-staden Bangalore. Via och tack vare hjälporganisationen CSA, som sedan några år tillbaka driver bl.a. skolor här, fick vi reda på mycket kring LS Nagar. Vi tänkte dela med oss av några av berättelserna.

Kvinnorna jobbar framförallt som hushållerskor i rika familjer. Deras dagar brukar börja med att de lagar frukost till deras barn, sedan åker de till huset där de jobbar, vid 12-tiden åker de hem för att laga lunch åt sina barn, sedan tillbaka till jobbet och sedan hem för att laga middag till barnen. Lönen ligger runt 650kr/månad. Männen jobbar för det mesta som byggarbetare och tjänar 1000kr/månad. Många män arbetar dock inte då de dricker alkohol istället. Konsekvensen blir att kvinnorna står för familjens inkomst. Alkoholproblem är stora. När männen är fulla skadas och våldtas kvinnorna. Barn kan inte vara ensamma med sina pappor av samma anledning.

Kvinnors situation här är förfärliga. Så förfärliga att föräldrar gör abort om det visar sig vara en flicka. Dels att det är mer lönsamt att satsa på en pojke än en flickas framtid och dels att flickor inte får sin säkerhet tillgodosedd. För en tid sedan blev en två-årig flicka våldtagen i byn. Och ordet abort fick för oss en ny, bredare betydelse. På grund av stora problem med just könsselektiv abort så är det i Indien förbjudet att ta reda på könet innan födsel. De föräldrar som inte vill ha flickor gör därmed "aborten" efter födseln.

Vi hörde också historier om förändring och utveckling och vi hörde det från CSA-arbetare som var oerhört proffsiga. Skolbarnen verkade motiverade och leenden från invånarna var dessutom många, många.

Om vi kommer tillbaka till Ambedkar Nagar och LR Nagar om 20 år så är det förhoppningsvis mer likt resten av Bangalore.

 

Se även bilder från 2015 års utbyte.