Vuxenutbildning som leder till jobb

Det finns fortfarande platser kvar för den som vill studera vård och omsorg i vår. Utbildningen startar i januari och pågår under tre terminer. Efter avslutad utbildning är möjligheterna stora att direkt få jobb i Lerums kommun. ”Det är absolut inga problem att få jobb, om man är utbildad på vård- och omsorgsprogrammet”, säger vårdläraren Elisabeth Kindblom.

I ett klassrum i Dergårdsområdet i Lerum sitter femton elever. De har studerat på vård- och omsorgsprogrammet för vuxna och idag är det avslutning. Det bjuds på glögg, pepparkakor och smörgåstårta. Åldern bland eleverna är från 20 år upp till strax över 50. För många har utbildningen inneburit att de redan innan avslutningen blivit erbjudna fast anställning som undersköterskor.

Jobbade som personlig tränare

Sandra Nilsson är 35 år och har länge jobbat som personlig tränare och hälsocoach. Hon trivs med att arbeta med människor och är väldigt nöjd med utbildningen.
- Det var en bra utbildning som inte bara handlade om vård utan även om psykologi, etik och hälsopedagogik.
Sandra Nilsson har blivit kontaktad av flera arbetsgivare som vill att hon kommer på studiebesök.
- Det är sjukhus, äldreboenden, hemtjänst och LSS-boenden som har hört av sig.
Hon tycker att det är positivt att veta att hon lätt får jobb, men samtidigt är det ledsamt att det är stor brist på personal inom vården.

Det finns lediga platser

Vårdläraren Elisabeth Kindblom berättar att det fortfarande finns platser kvar till vårens utbildning som börjar i januari. Efter den 2 januari kommer det vara möjligt att söka eftersom det finns några lediga platser kvar. Hon hoppas att många ser möjligheten att utbilda sig eftersom efterfrågan är stor på kompetent personal i kommunen.
- Vård- och omsorgsprogrammet är på tre terminer, och då ingår det totalt tretton veckors praktik. Det blir några veckor per termin, säger Elisabeth Kindblom.

Ingår praktik

Eleverna får praktisera inom äldreomsorg, LSS och slutligen inom den inriktning som de själva har valt, psykiatri eller sjukvård. Utbildningen är kostnadsfri och berättigad till studiemedel. Det går att söka bidrag och lån hos CSN.
- De flesta som studerar jobbar lite på kvällar och helger, och det fungerar alldeles utmärkt ihop med studierna, berättar Elisabeth Kindblom.

Ville öka sina kunskaper

Alma Kron är 41 år och har tidigare arbetat som timvikarie på äldreboenden. Hon sökte till utbildningen för att utveckla sig själv och lära sig mer.
- Det är viktigt att få kunskap om det man jobbar med.
Hon berättar att det ibland har varit mycket att lära sig, till exempel om vad som händer med kroppen vid olika sjukdomar. Nu, efter avslutad utbildning, hoppas hon att få ett fast jobb.
- Jag vill verkligen jobba med att stödja och hjälpa människor. 

Sök efter nyår

För att få söka till vård- och omsorgsprogrammet för vuxna krävs det att man har gått färdigt i grundskolan eller har en motsvarande utbildning.

 

Mer information