Bokcafé

Bokcafét är skolans kombinerade skolbibliotek och elevcafé. Hit kommer skolans äldre elever på rasterna och tar en fika, bläddrar i en tidning eller bok, eller bara umgås. Ibland väljer eleverna att komma hit till Bokcafét när de vill sitta och studera lite avskilt. Det är också här alla skolans elever lånar fack- och skönlitteratur på sitt Folkbibliotekslånekort för att ha till läsestunderna på skolan. Inte minst utifrån hur skönlitterär läsning hjälper till att utveckla elevernas läsförmåga och läsförståelse. Men även för att den skönlitterära läsningen öppnar för förståelse av olika livssituationer, samt utvecklar ordförrådet och främjar på så vis tillgodogörandet av mer avancerade texter, och är därför viktig på ett djupare plan. Jag som arbetar i Bokcafét heter Caroline Jönehall och jag har läst Biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås. I mitt arbete försöker jag tillsammans med skolans lärare -och utifrån skolans övergripande mål, sammanlänka forskning kring skolbibliotek med de aktiviteter som bedrivs i skolbiblioteksverksamheten för skolans elever. Några exempel härom är den klassiska sagostunden liksom boktips och boksamtal, men även biblioteksvisning så att eleverna ska känna sig trygga och kunniga i biblioteksmiljöer. För att fördjupa elevernas relation med biblioteket ytterligare, så har jag hjälp av två elever från årskurs fem en dag varje vecka i Bokcafét. Eftersom vi lever i ett informationssamhälle så besöker jag emellanåt klasserna i klassrummen och berättar om värdet i att granska all information källkritiskt och ger samtidigt lite tips om hur man kan jämföra olika informationskällor för att eleverna ska känna sig mer säkra när de till exempel använder internet. Det är också hos mig de elever med rätt till inläsningstjänsten Legimus får en introduktion och man kan både som förälder eller elev alltid komma till mig och få svar på frågor eller andra undringar kring Legimus. Bokcafét ligger centralt i skolan, mittemot skolmatsalen, och föräldrar och anhöriga är hjärtligt välkomna in och hälsa på för att se hur vi har det här!

Vi erbjuder bland annat:bokcafeFoto av: Dan Abrahamsson

• Toast