Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Lerums seglargymnasium

Lerums seglargymnasium är ett av två riksidrottsgymnasier med segling som inriktning. Seglargymnasiet i Lerum erbjuder de flesta utbildningsprogrammen inom ramen av den nya gymnasieskolan och med Sveriges främsta tränare.

En gymnasieutbildning ger såväl en god utbildning som grund för en akademisk yrkeskarriär som en start till vidare elitsatsningar inom segling.

Stora framgångar

Över tid har skolan fostrat både OS medaljörer, OS seglare, Americas Cup Seglare samt Volvo Ocean seglare. Senast i raden är Rasmus Myrgren OS brons Laser S, OS 2012 i London. Anton Dahlberg/ Fredrik Bergström 470 h samt Lisa Ericson 49er FX seglade OS 2016 i Rio de Janeiro.

Martin Strömberg seglade det sista Volvo Ocean Race och Andreas Axelsson det senaste Americas Cup med Artemis Racing, samtidigt har Klara Wester etablerat sig topp tio i 49er FX klassen i världen.

2018 seglade dagens elever in 13 medaljer på JSM.

Kombinera träning och studier

Seglargymnasiet i Lerum finns för att duktiga och talangfulla seglare ska kunna kombinera träning och studier. Eleverna seglar på skoltid några eftermiddagar per vecka och dessutom läggs mycket tid på träning under icke schemalagd skoltid. Eleverna har goda sparring- och utvecklingsmöjligheter eftersom de tränar med andra och har tillgång till duktiga tränare. Tillsammans med tränaren sätts personliga mål upp för att nå så bra resultat som möjligt, både vad det gäller segling och skolarbete. Eleverna seglar både enmansbåt och tvåmansbåt men även matchracing är ett inslag på schemat.

Teknik, trim och taktik

På riksidrottsgymnasium fördelas seglingsämnet över sju kurser på vardera 100 poäng. Ingående moment är bland annat seglingsträning, teknik, trim, taktik, strategi, regelkunskap, meteorologi, kost, träningslära, idrottspsykologi, analys och ledarskap. Lerums seglargymnasium har utmärkta träningsmöjligheter och rutinerade tränare. Seglargymnasiet är en bra förberedelse för framtida elitsatsningar.

Sjön Aspen är basenSegelbåtar på sjö

Basen för seglingsträningen är Lerums Segelsällskaps anläggning vid sjön Aspen. För att få allsidig träning seglar vi vid kusten flera veckor varje läsår. Under säsongen seglar eleverna cirka sex pass per vecka. Under vintern ägnas träningstiden åt teoretisk utbildning och fysisk träning. Skola, träningsvatten, fys- och teorilokaler ligger alla i närheten av varandra. Eleverna bor inackorderade hos familjer eller i egna lägenheter och en del elever bor kvar hemma. Lerums kommun och skolan ger starkt stöd och uppmuntran till seglarna. Lärarna har god förståelse för och erfarenhet av elevernas idrottssatsning. Tack vare goda skol- och idrottsresultat har seglingseleverna gott anseende på Lerums Gymnasium.

Riksidrottsgymnasium

Riksidrottsförbundet och Svenska Seglarförbundet står bakom det elitutvecklingsprogram som ska förbereda seglaren för en framtid inom seglingen. Segling har18 platser i Lerum.

Klicka här för att komma till Seglargymnasiet på Facebook >>