Välkomna till oss på högstadiet 7-9

Elevens val 20/3 2019 Miljö och konstprojekt

Carlos Medina,  Max Widell

I elevens val bestämde vi oss för att inrikta oss på miljöfrågor.  Syftet med friluftsgruppen var miljö och konst för att väcka tankar om vår omgivning och hur vi kan påverka miljön.

Vi startade med att välja ett området nära skolan som är ett naturreservat. Vi diskuterade hur mycket skräp vi skulle kunna hitta och vilka material. Vi startade utifrån hypotesen att vi skulle hitta skräp.

Vi promenerade 7, 5 km och vandrade tillbaka till skolan med vårt insamlade material  och analyserade bilder som vi tog på naturreservatet, allt detta för att kunna få en inblick i vilken sorts material vi hittade. Vi samlade även in fakta om nedbrytningstid i naturen.

En grupp elever samlade in fakta och en annan grupp ägnade sig åt att skapa något med skräpet.

I slutet av dagen samlade vi in information och diskuterade det som vi hade hittat. Vi diskuterade vem som hade ansvar för att hålla rent och var skräpet hamnar till slut. Vi diskuterade även om vad kan vi göra för att påverka positivt för miljön.

Dagen inleddes med en samling i ett klassrum. Vi informerade de 20 eleverna om dagens upplägg:

Miljö, konsumtion, nedskräpning och återvinning eller skapande.

9.00 Genomgång och film inspiration.

9.30 Starta vandringen.

10.30 Samling/paus.

10.45 Vandring hemåt.

11.40 Lunch i bamba.

12.00 Visa upp vad varje grupp hittat och därefter skapar verkstad.

13.00 Presentation av verken och fakta om de materialen vi plockat.

13.30 Slut för idag.

Bild på elever och skräpet från frilutsdagen

Plats för promenad och skräpplockning: Stenkullens naturreservat. Promenaden blev 7,5 km lång. Under första halvan var ungdomarna peppade. Vid pausen utryckte några elever sitt missnöje, då de hade förväntat sig en friluftsdag och inte skräpplockning. Vi hade full förståelse för detta, då

rubriken på aktiviteten var friluftsliv med korvgrillning. När vi väl var tillbaka och fått i oss lite lunch så fick ungdomarna upp energin igen. Vi summerade vad vi hade hittat i naturreservatet, några av oss började bygga skulpturer medan några andra valde att leta upp fakta om skräpet.

De fick endast en timme på sig att skapa något. Tanken med det var att de inte skulle f

astna i någon prestationsångest utan bara köra och göra något.

Efter träslöjden presenterade faktagruppen vad de hade kommit fram till:

Antal vi trodde

1 kg

50-100tals år

26,6%

Sammanfattningen knöt ihop påsen för dagen och ledde till bra snack och funderingar från våra ungdomar.

Även om inte alla deltagare var jätteimponerad av dagens upplägg, tror vi att det lyckades väcka en tanke hos deltagarna som kan leda till ett större medvetande om konsumtion, nedskräpning och miljön i allmänhet.

Vi ledare var väldigt stolta över att våra tjugo ungdomar gick och städade upp Stenkullens naturreservat under hela 2 timmar. Skräp som skulle ta väldigt lång tid för naturen att bryta ner och mycket av plasten skulle till slut hamna ut i våra hav, en fråga som är högaktuell för hela vår värld.

Ungdomarnas arbeten kommer ställs ut i foajén.